24. august 1997 kell 22:00

Eesti autovedajad lastakse Moskvas vabaks

Eesti Moskva saatkonna pressiesindaja Jaana Vanamölder rääkis, et saatkonnal oleva informatsiooni kohaselt on Vene toll alustanud arestitud autode tühjakslaadimist. Tema sõnul on esimesed arestitud veoautod seega vabanenud ning teel Eesti poole. Vanamölder lausus, et loodetavasti vabanevad järk- järgult kõik Vene tolli arestitud veokid.

Eesti välisministeeriumi pressisekretäri Marin Mõttuse sõnul on Vene pool vastanud Eesti esitatud noodile, et on leidnud külmutatud kanakoibadele ostja, mistõttu on alustatud ka arestitud veoautode tühjakslaadimist. Vene pool teatas meile ametlikult, et kanakoibadega Moskvasse sõitnud Eesti autode arestimise põhjus oli kauba saaja poolne tollieeskirja rikkumine, ütles Mõttus. Külmutatud kanakoivad tellis Venemaal armee ja laevastiku abistamise fond. Paljud firmad kasutavad võimalust viia Venemaale kõikvõimalikke kaupu fondide kaudu, mis teeb kaubaveo Venemaale muidu kehtivate topelttollide tõttu märksa odavamaks.

Alates 30. juulist olid Venemaa tollis arestitud 25 Eesti veoautot, lausus Mõttus. Autode arestimine Vene tollis on esile kutsunud paljude rahvusvahelisi autovedusid teostavate firmade viha.

Hetkel kuum