27. august 1997 kell 22:00

Balti Spoon ehitab tehast

Tehase ehitusplatsil viiekümne meetri kaugusel Tallinna--Narva maanteest algasid eeltööd eelmise nädala alguses. Tehasehoone ehitus algab kahe kuu pärast, teatas Balti Spooni tegevjuht Michael Boel.

Balti Spoon ostis tehasealuse maa neli aastat tagasi, ehitusplatsil langetati kasvav männimets, kuid ehitus ei alanud. «Vajasime aega, et hinnata poliitilist situatsiooni Venemaal,» väitis Balti Spooni omanikfirma Atlantic Veneer Corp omanik Karl Möhring.

«Täna on klaar, et siia võib ehitada,» lisas Möhring. Praeguse kava kohaselt peaks tehasehoone valmima aprilli keskpaigaks.

Ameerika firmal Atlantic Veneer on ehitusega kiire, sest maa müügi lepingus oli ette nähtud investeerimiskohustus hiljemalt selle aasta lõpuks. Kui ameeriklased selleks ajaks ehitama pole hakanud, kaotab maa ostuleping kehtivuse. AS Balti Spoon oli üks esimesi välisosalusega firmasid, kes Eestis neli aastat tagasi maad ostis.

Tehase ehitamise üle otsustamisel sai määravaks asukoht, ärikliima ja valitsuse suhtumine, kommenteeris Karl Möhring. Maa ost oli tema sõnul selle eeltingimus.

AS Balti Spoon on lubanud investeerida spoonitehasesse 4,8 mln USA dollarit (69 mln krooni). Investeeringu hulka on arvatud maa hind, ehituse ja seadmete maksumus. Tehas peab jõudma kasumisse poolteise aasta jooksul, toodangut kohustume andma järgmise aasta aprilli keskel, rääkis Michael Boel.

Lisaks kohalikule puidule hakkab Balti Spoon ostma toorainet ka Soomest ja Karjalast, kus on mets parema kvaliteediga, rääkis Karl Möhring. Valmistoodang eksporditakse Moskvasse, Peterburi, Minskisse ja Kiievisse autodega, kaugemale laevadel, lisas Möhring.

Esimesel ehitusetapil on kavas ehitada 5300 m² suurune tootmishoone vineeri- ja mööblitööstuses kasutatava spooni valmistamiseks. Spoonitehase kõrvale on hiljem kavas rajada ka saetööstus. Lisaks on tehases võimalik ka lehtvineeri toota.

Kuusalu vallavanem Enn Kirsman ütles, et vald uue tehase ehitamisest ainult võidab, sest inimesed saavad tööd ja vald korjab maksud, peale selle on võimalik ühiselt arendada infrastruktuuri. «Neli aastat ootust on aga muutnud ettevaatlikuks,» tähendas Kirsman.

Balti Spoon on lubanud tagada töökohad tulevikus kuni 250 inimesele.

«Mööblitootjatele on tehas teretulnud,» kommenteeris ASi Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi. Praegu ostab Standard spooni valdavalt Soomest. «Tekib konkurents Soomega, nii saab reguleerida ka Soome tootjate hindu,» lisas Veskimägi.

Balti Spooni omanik on Karl Möhringi perekonnale kuuluv Atlantic Veneer Corporation, kel on analoogsed tehased Saksamaal, USAs ja Brasiilias. Balti Spooni aktsiakapital on 33,6 mln kr.

Hetkel kuum