Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Elmar Lepa töö ja hobi on äri

    Lepa nime saadavad küsitletute iseloomustused «populaarne, kuid Pärnumaale vähe investeerinud», «sümpaatne ja mitmekülgne mees», «üks väheseid ärimehi, kes on jõudnud Pärnust Tallinna».
    Pärnu abilinnapea Väino Moor tõdeb, et Elmar Lepp on praegu veel pigem populaarseim kui mõjukaim ärimees. Viimane on tema sõnul Pärnus alles kujunemas.
    «Seda on rõõm kuulda,» lausub Elmar Lepp telefonis, kui kuuleb, et Pärnumaa inimesed peavad teda üheks mõjukamaks ärimeheks. Lepp ei varjagi, et ajakirjanduse tähelepanu talle meeldib, ärimehele on tuntus vajalik.
    Lepad elavad neljatoalises korteris ja isegi ei unista enda majast. Külalisi võõrustatakse suvilas.
    Milleks mulle maja, kui ma ainult ööbin seal, ei mõista Elmar Lepp inimesi, kes ajavad äri selleks, et osta maja või auto. Maja või auto ei teeni ju raha, peab ta investeerimist isiklikku varasse mõttetuks.
    Kui vahepeal proovis Lepp kätt ka Ühispanga aktsiatega mängides, siis nüüdseks on ta sellest loobunud. Aktsiad müüs ta maha ja saadud raha investeeris firmasse.
    Investeerimisel on Lepp muutunud viimaste aastatega tunduvalt ettevaatlikumaks. Osanikuks nimetab ta end ainult hulgi- ja jaemüügifirmas Neptun ja Chaplini keskuses. «On mõned veel, kus ma olen osanikuks saanud, sest olen raha laenanud, kuid need ei oma tähtsust,» lisab ta.
    Chaplini keskuse omanikeringi sattus Lepp tänu sõprusele Mark Soosaarega. Kunstist ja kultuurist lugu pidav Lepp suhtleb ka igapäevaelus ärimeeste seltskonnast tunduvalt enam kunstiringkondadega. Pärnu Endla Ameerika-reisi sponseerinud Lepp plaanib näitlejatega koos juba järgmist reisi.
    Lemmiklinnaks peavad Lepad Veneetsiat, lemmikmaaks aga Taid. Siiani on Elmar Lepp idamaade pärlit külastanud 14 korda, sel talvel tahab ta perega ette võtta 15. reisi Taisse.
    Leppade peres on reisimine sedavõrd igapäevane asi, et kui õhtul teatab Elmar abikaasale vajadusest järgmisel Hommikul Hamburgi sõita, siis on tegemist pigem tavapärase asja kui üllatusega.
    Kevadel suurima häältearvuga Pärnu volikokku valitud Elmar Lepp peab volikogu kohaks, kus kohtub teistsuguste inimestega kui igapäevases töös. Apoliitilisusest hoiab ta aga kangekaelselt kinni, kuigi nii üks kui teine erakond on teda ära meelitada üritanud. «Tahaks rääkida enda mõtteid, mitte neid, mida tuleb rääkida,» põhjendab ta oma sõltumatust.
    Põline pärnakas Elmar Lepp alustas äriteed kutsekooli ajal Tallinnas Viru hotelli ümber nätsu ja botastega kaubeldes. Sellest ajast pärineb ka tutvus Jüri Makaroviga. Maalripaberitega Lepp riskis tollal keelatud äriga tegeledes nii suure raha kui vabaduse kaotamisega.
    Tallinnast pärit abikaasa Virve tegeles nooruses iluvõimlemisega. 1986. aastal pani Leppade pere koos ühe tuttava perega Pärnu rannas tööle kogu NSV Liidu esimese videosalongi, kus päeval näidati lastele multifilme, õhtul muunduti diskobaariks.
    Elmar Lepp juhtis salongi tegevust ja oli seal ise baarmen riigitöö kõrvalt. Pärnu ATK esimehe autojuhi kuupalk oli tol ajal 130 rubla, esimese videomaki ostmiseks oli aga vaja 3000 rubla, meenutab ta. Paar päeva pärast salongi avamist tuli Moskvast Gosvideofilmist kohale mees, kes algul nõudis salongi sulgemist, siis aga nõustus tegevuse jätkamisega juhul, kui 80% tuludest läheb neile.
    Järgmise sammuna asutas Lepp Pärnu rannas Sky baari. Sellest ajast saadik on firma pidevalt kasvanud. Praegu kuulub Neptunile neli kauplust Pärnus ja kolm Tallinnas. Suur osa firma sissetulekutest tuleb aga hulgikaubandusest. Parfüüme, kosmeetikat, pesu, maiustusi ja vermutit käivad Lepad ise messidel ja tehastes välja valimas.
    Ärivaimu kasvatatakse ka 15-aastases pojas Tanelis, kes eelmisel nädalal oli esimest korda Saksamaal kaubasaadetisel järel. Kardisõitja Tanel on oma nooruse tõttu veel juhilubateta, kuid autot juhib nii osavalt, et vanemad tunnevad ennast tema kõrval täiesti kindlalt.
    Praegu on Neptuni kuukäive 5 miljoni krooni ringis. Kevadel oli ajakirjanduses juttu, et Pärnumaa rikkaim ärimees on Elmar Lepp. Viimane ise naerab selle peale ja ütleb, et vast ikka populaarseim, arvatavasti aeti segi.
    Kui küsida Lepalt, kui suur Neptuni kasum on, vastab Lepp, et kogu kasum investeeritakse. Jääbki teadmata, kuidas ikkagi meeldivad eestlastele Jaguari parfüümid, Arnaud' ja Constance Carolli kosmeetika või teised Leppade poolt Eestisse toodavad kaubad.
    Musta Honda Legendiga ringi sõitvad Lepad ostavad oma riided välismaa kaubamajadest. Eestis pole aega poes käia, kummutab Virve Lepp mulje, justkui ei sobiks Eestis müüdav kaup. Virve Lepp tunnistab, et tihtipeale on sama kaup välismaal palju odavam kui Eestis.
    Tallinnas on äri ajada lihtsam kui Pärnus, räägib Elmar Lepp. Ometi pole ta Pärnust ärakolimise plaani kunagi pidanud. Päritolult tallinlanna Virve aga lausa vihkab Tallinna, sest suur linn väsitavat. Reisimisega harjunud Virvele ajab hirmu peale juba see, et tööle sõitmiseks tuleks kulutada tund aega. Ise istuks Virve rooli vaid siis, kui suur häda sunniks.
    Vaba aega Leppadel ei ole, kuid suveõhtuseks jahisõiduks Pärnu lahel leiavad Lepad alati aega. Ka diskodel käiakse tihti. «Tuleb koos noortega olla, et ka ise noor püsiks,» lausub Elmar Lepp.
    Virve Lepp ei jõua ära imestada, kuidas Eestis riietuvad kõik inimesed 1. septembrist musta, sest ametlikul on sügis alanud. Olgu siis ilm nii ilus kui tahes. Lepad ise on veendunud, et ka 70aastaselt sõidavad nad ringi mööda maailma ja ajavad äri. «Et ei peaks, «Tervise ABC» käes, kodus istuma ja haiguste tundemärke taga ajama,» on abikaasad ühel meelel.
    Abilinnapea Väino Moor iseloomustab Leppa kui väga seltsivat ja abivalmis inimest, kes on suutnud enda ümber koondada suure hulga sõpru. Lepa äri edu saladuseks peab Moor seda, et Lepp tunnetab oma lage ega hüppa üle varju. «Ta ei lasku madalatesse vaidlustesse, seetõttu elab asju võib-olla ise sügavamalt üle, kuid see jälle viib teda edasi,» räägib Moor.
    Pärnus asuva Härma kaubahoovi omanik Einar Kelder mäletab Elmar Leppa 80. aastate algusest, mil ta ise oli Pärnu Kaluri aseesimees ning Elmar Lepp oli Pärnu ATK esimehe autojuht. «Mäletan, kui ta ükskord koputas vaikselt uksele ja tuli esimehe autole logareid küsima. Sel ajal, kui kõik lõid ukse jalaga lahti ja nõudsid, oli tema vaikne ja tagasihoidlik,» meenutab Kelder.
    Lepp nimetab oma äri põhimõtteks -- usalda, aga kontrolli. Nii ta käibki korra nädalas Tallinnas kõik kolm poodi läbi ja vaatab, kas arvepidamine on korras. Pärnus ei häbene ta isegi poeleti taga seista. Lepp on veendunud, et usaldada saab siiski vaid iseennast, sest niipea, kui silma pealt ära lased, on olukord kontrolli alt väljas. Seepärast ei kasuta Lepp enam ka reklaamibüroode teenuseid. Ka büroo ning kaupluste disain on Elmar Lepa pärusmaa.
    «Reklaamide hüüdlaused kukuvad Elmaril eriti hästi välja,» kiidab Virve abikaasat, osutades Neptuni bussile, kus viskireklaami ilmestab hüüdlause «Joo karv siledaks!».
    Kui tahaks raha teenida, võiks midagi palju lihtsamat teha või siis ainult kaupade maaletoomisega tegeleda, räägib firmaomanik Elmar Lepp ise. «Kauplustes on aga otsekontakt inimestega ning kohe on näha, mis inimestele meeldib, mis mitte,» lisab ta.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.