9. september 1997 kell 22:00

Elukindlustuse tulu sõltub lepingute uuendamisest

Eesti Elukindlustuse juhatuse esimees Priit Potisepp ütles, et vanade lepingute uuendamisest teenis kindlustusselts eelmisel kuul 77 protsenti enam preemiaid kui aasta tagasi. Aasta esimestel kuudel oli preemiate kasv võrreldes mullusega 20 protsenti.

Potisepp prognoosis, et kui vanade kindlustuslepingute saneerimine jätkub samas tempos kui seni, peaks Eesti Elukindlustuse preemiate summa tõusma eelmise kuu 4,7 miljonilt kroonilt detsembris 6 miljonile kroonile. Vanade poliiside uuendamisest teenis Eesti Elukindlustus Potisepa andmetel eelmisel kuul 1,1 miljonit krooni.

Eesti Elukindlustuse portfellis on praeguse seisuga 115 000 kindlustuslepingut, millest koguni 60 000 pärineb rublaajast. Priit Potisepa sõnul on naeruväärsete kindlustussummadega lepingud seltsile ränk koorem ja seetõttu püüab Eesti Elukindlustus need kas uuendada või lõpetada.

«Vanimad jõusolevad lepingud pärinevad 1970. aastatest kindlustussummaga 50 krooni ja kuumaksega 20 senti,» teatas Potisepp. «Ka krooniaja alguses sõlmitud mõne tuhande kroonised lepingud on meile liiga kulukad hallata ega paku kliendile mingit kindlusetunnet.»

Potisepp ütles, et Eesti Elukindlustus on alates maist kuni augustini uuendanud 14 000 kindlustuslepingut ja seadnud endale eesmärgiks vormistada aasta lõpuks suurema summa peale ümber veel 7000 lepingut. Uut pakkumust ei tehta Potisepa sõnul 30 000 kliendile, kelle lepingu lõpptähtaeg jääb lähema kolme aasta sisse.

«Novembri alguses teeme vahekokkuvõtte ja otsustame, mida teha uuendamata lepingutega,» selgitas Potisepp. «Saneerimisprogrammi me järgmisel aastal jätkata ei taha, sest lõputult ei saa selle peale aega raisata.»

Potisepp lausus, et tõenäoliselt maksab Eesti Elukindlustus suure osa vanadest ja odavatest lepingutest klientidele ennetähtaegselt välja või teeb need maksuvabaks, millega väldib kindlustusseltsile tekkivaid edasisi haldamiskulusid. «Need lepingud annavad meie käibest vaid 4--5 protsenti, millest loobumine kulude vähendamise nimel ei ole probleem,» lausus Potisepp.

ASi AB Elukindlustus juhatuse esimees Mati Vihul ütles, et Eesti Elukindlustuse jõusolevate lepingute üldarv on tema jaoks üllatav. «Meie aktuaarid hindasid, et Eesti Elukindlustusel võib olla kokku 40 000 lepingut,» lausus ta.

Vihuli sõnul oli RASi Eesti Kindlustus erastamisel eelmisel aastal selge, et nõukogudeaegsete kindlustuslepingutega tuleb uutel omanikel ja juhtkonnal kiiremas korras midagi ette võtta. «Viimased kuud on näidanud, et lepingute uuendamine on Eesti Elukindlustuse jaoks päris hea äri,» lisas Vihul.

Hetkel kuum