9. september 1997 kell 22:00

France Telecom avaneb erakapitalile

Vaid mõni päev pärast seda, kui valitsus otsustas riikliku lennukompanii Air France erastamata jätta, teatati 20 protsendi France Telecomi aktsiate müügist erainvestoreile. Tehingust peaks laekuma 40 miljardit franki.

Aktsiamüügi tulemusel kahaneb valitsuse osa seni monopoolses seisundis telekommunikatsioonifirmas 63 protsendile.

Valitsuse kinnitusel tingis otsuse vajadus kindlustada strateegiline liit Saksa Deutsche Telekomiga, mis on France Telecomi partner rahvusvahelises telekommunikatsioonifirmade alliansis Global One. Kavandamisel on 7,5 protsendi aktsiate vahetus Saksa partneriga.

Riigi osalust vähendab veelgi kapitali laiendamine 6--7 protsendi võrra ning 3--4 protsendi aktsiate pakkumine ettevõtte töötajatele.

Julgus, millega Prantsuse valitsus avab firma välisinvestoritele on tekitanud vastuolulisi tundeid riigis, mis ei ole harjunud nägema oma peamisi avalike teenuste ettevõtteid börsil. France Telecomi 165 000 töötajat esindavad ametiühingud hoiatasid juba võimalikust streigist ning süüdistasid valitsust oma valimislubaduste reetmises.

Prantsusmaa rahandusminister ei pea aga vähemusosaluse müüki sõnamurdmiseks. «See ei ole erastamine, see on uste avamine kapitalile. Erastamine tähendaks 50 protsendi müümist,» ütles Dominique Strauss-Kahn, lubades eeldada, et sarnane mudel on võimalik ka muude riigiettevõtete puhul.

France Telecomi juhtkond teatas, et on valitsuse plaanidega äärmiselt rahul.

Sama ei saa aga öelda Itaalia valitsus: Prantsusmaa kava alustada France Telecomi aktsiate eelmärkimist 6. oktoobril ning noteerida aktsiad börsil 20. oktoobril asetab selle ajaliselt väga lähedale Itaalia valitsuse plaanile kuulutada välja avalik pakkumine 44,7 protsendi Telecom Italia aktsiate müügiks. FT-REUTER-ETA

Hetkel kuum