9. september 1997 kell 22:00

Suunatud soovitus

Alles see oli, kui põhjendamatult oli tähelepanu alt väljas ASi Tallinna Külmhoone aktsia. Pärast seda, kui maaklerid ajakirjanduse vahendusel sellele investorile tähelepanu juhtisid, kerkis aktsia hind paari kauplemispäevaga koguni poole võrra, 29 kroonilt 44 kroonile.

Börs on emotsionaalne ja sealsed tehingud äärmiselt mõjutatavad. Mõni ime siis, et sellist mõjujõudu teadlikult või alateadlikult ka oma huvides ära kasutatakse.

Hea näide selle kohta, et oma laps on ikka kõige kallim, on Hoiupanga ostusoovitus turvafirma ESS aktsiale hinnatasemelt 93,1 krooni. Oli ju just Hoiupanga Investeeringute AS firma, kes ASi ESS avaliku aktsiaemissiooni korraldas. Muidugi oli pangal esmaspäeval nukker pealt vaadata, kui Tallinna börsi lisanimekirjas oleva ESSi aktsiaga ühtegi tehingut ei tehtud.

Suunatud ostusoovituse mõju -- eile hüppas ESSi aktsia kümmekond protsenti ja ületas 100 krooni piiri -- tasus hoiupankurite südamevalu loodetavasti kuhjaga.

Hetkel kuum