11. september 1997 kell 22:00

Investorid siirdusid Eestist lõunanaabrite turule

Riia väärtpaberituru indeks DJ Riia kasvas viimase kuu jooksul 18% ja Vilniuse väärtpaberituru indeks Litin-A 13,3%.

Riias tõusid viimase kuu aja jooksul enim Jekabpilsi suhkruvabriku (94,1%) ja kalatehas Salacgriva 95 (49,6%) aktsiad. Leedus olid kuu aja jooksul edukaimad Kanapilise õlletehas (25%) ja Klaipeda laevakompanii (Klasco 24,1%).

Riia börsi 2,9 mln kroonine keskmine käive ja Vilniuse börsi ligi 15 mln kroonine keskmine jäävad aga veel alla Tallinna börsi 200 mln kroonisele keskmisele päeva käibele.

Riia börsi tehinguspetsialist Dace Lodzina ütles, et Eesti kapitali võib otseselt seostada tõusuga aasta algul.

Praegust tõusu Lätis võib samuti seostada Eesti kapitaliga, ent selle kohta puudub täpne ülevaade, märkis Lodzina. Lodzina sõnul on Lätis muutunud aktiivsemaks kohalikud investorid ja väliskapitali osakaal on vähenenud.

Talinvest-Suprema väärtpaberimaakler Riho Talumaa ütles, et ka praegu on Eesti investoritel Läti väärtpaberiturul oluline kaal. Tema sõnul ei saa öelda, et Eesti investorid pärast kasumivõtmist kohe Lätti suunduvad. Lätis on turu likviidsus väiksem ja seetõttu on seal raske midagi kiiresti osta, märkis Talumaa.

Läti ja Leedu väärtpaberituru tõusust on osa saanud need investorid, kes oskasid õigel ajal pilgu lõunasse pöörata. Talumaa sõnul hakkasid Eesti investorid juba kaks kuud tagasi Lätis-Leedus aktsiaid ostma ja alles praegu on turg liikuma saadud. Hoiupanga aktsiaturgude vanemanalüütiku Martti Singi sõnul lähevad naaberturule need Eesti investorid, kes kahtlevad kohaliku turu võimalustes. «Raha läheb ikka sinna, kus rohkem teenib ja Lätti-Leetu läheb peamiselt kuum raha,» ütles Singi.

Singi sõnul on Läti ja Leedu investeeringutel suurem risk, kuna paljude sealsete ettevõtete majandustulemustest puudub korralik ülevaade.

Naaberturgude hinnatõusudega kaasaminek pole Eesti investorile veel nii lihtne kui kodumaiste väärtpaberite ostmine. Leping Tallinna ja Riia väärtpaberite keskdepositooriumide vahel võimaldab hoida Riia aktsiaid Tallinnas ja vastupidi. Seni pole aga ükski naaberturgude ettevõte Tallinnas noteeritud ja peale Läti mahlatootja Gutta pole keegi Tallinna börsile vastavasisulist taotlust esitanud.

Pankade juures tegutsevad Balti ja Ida-Euroopa investeerimisfondid pakuvad võimalust kaudselt investeerida Läti ja Leedu väärtpaberitesse. Mitmed pangad pakuvad võimaluse investeerida naaberturgude väärtpaberitesse otse, aga ainult suhteliselt suurtes kogustes. Näiteks Hansapanga kaudu saab pakkumusi teha alates 100 000 kroonist.

Hetkel kuum