11. september 1997 kell 22:00

Rootsi firmajuht kritiseerib eestlaste maareformi

Kinnisvarabüroo Uus Maa büroopindade maakleri Üllar Aedna sõnul saavad kõik probleemid alguse maaküsimusest. Kui maad käibes ei ole, seiskuvad kõik projektid, ütles ta.

Mårten Hansén rääkis, et Besqab hangib Eestis maad kahel viisil. Maa kas ostetakse üles eraisikutelt või taotletakse sobivale krundile hoonestusõigust. Besqab on teinud kaastööd Eesti Tubaka uusehituse ja rekonstrueerimistööde eelprojektis ning aidanud kaasa Viimsi vallas uue eramajaderajooni väljaarendamisele.

Besqabi projekti järgi valmib ka Tallinnas Roosikrantsi tänavas ?veitsi edasikindlustusfirma Swiss Re tellimusel 100 miljonit krooni maksev büroohoone-elamu.

Hanséni sõnul on Eestis probleeme ka maa hinnaga. «Kuuldes, et tegemist on välisinvestoriga, tõstetakse hind kohe põhjendamatult kõrgeks,» väitis ta. Selle protsessi üheks pidurdavaks jõuks võivad olla ka maaomanike liiga suured hinnalootused, lisas Hansén. Maa omandamist raskendab ka maa mitteasumine kinnistusregistris.

Hanséni sõnul tasub Eestis veel paar aastat investeerida büroopindadesse, alles siis ületab pakkumine nõudluse. Määravaks büroopindade ehitamisel saab ka ühinemine Euroopa Liiduga ja lähisuhted Venemaaga, lisas Hansén.

Besqabi Eesti esindaja Anneliis Matvere sõnade kohaselt püsib jätkuvalt suur nõudlus korterite ja eramute järele. «Need uusrikkad, kes on tahtnud, on endale juba eramud soetanud, meie orienteerume eelkõige keskklassile,» rääkis Matvere.

Besqabi omakapital on 30 miljonit Rootsi krooni ja aastane ehitusmaht 200 miljonit Rootsi krooni (370 mln Eesti krooni).

Hetkel kuum