15. september 1997 kell 22:00

Päti teooria

Aktsiaid ostes unustage P/E suhe või tehniline analüüs. Üks maakler kirjeldas mulle eelmisel nädalal Eesti turule omast uut börsiteooriat -- päti teooria. Osta tuleb selle ettevõtte aktsiaid, mille juhid on ennegi teinud või tundub, et võiksid tulevikus teha tehinguid omaenda aktsiatega, omades muidugi samal ajal teistest turuosalistest oluliselt enam informatsiooni.

Ma ei usu, et augustis toimunud Ühispanga aktsia hinna upitamisel polnud Ühispanga fännklubi teadlik uuest kasumiprognoosist. Et Ühispanga aktsia on ennegi insiderluse kahtluse all olnud, siis uuest teooriast lähtudes oleks ju olnud tark tegu kohe esimeste tõusude ajal asuda aktsiat ostma. Hoolimata sellest, et avalikku põhjust tõusuks justkui polnud.

Teine viimase kuu parim võimalus rikastuda oleks olnud osta augusti algusepoole üle hulga aja esimesi tõuse tegevat Tallinna Panga aktsiat. Nagu hiljem selgus, ostis pank oma juhtkonnale optsiooniaktsiaid kokku. Muidugi, selles ei ole midagi seadusevastast, on ju see valdkond börsil veel reglementeerimata. Need kaks näidet on vähem või rohkem seotud uue teooriaga. Kuid turuga manipuleerimine pole ka teistele võõras.

Värskeim näide sellest on eelmise nädalal tihedalt avalikkuse ees esinenud Eesti suurima väärtpaberivahendaja Hansapanga maaklerid. Alates kolmapäeva õhtust rääkisid nad, et tulemas on hinnakorrektsioon. Ja kus see korrektsioon siis pääseski, kui üle kolmandiku börsi käibest ja tehingutest vahendava panga maaklerid seda kõikvõimalikes meediakanalites kinnitasid. Reedel olid nn korrektsiooni algatajateks suured investorid, kelleks muuhulgas on ka pangad.

Väärtpaberiinspektsioon on teatavasti võimetu, ilmselt ka börs ei võta midagi ette. Manipuleerimine jätkub, ühe vastumürgina kasutage aga päti teooriat.

Hetkel kuum