15. september 1997 kell 22:00

Soome keskpank tõstis intressimäära

Dollar alustas uut nädalat kerge tõusuga reedeõhtuselt viimase kahe kuu madalaimalt kursilt (1,768 DEMilt) 1,7713 DEMini (14,17 kroonini) kuid alustas kohe edasist langust järjekordsete kahtluste tõttu, et Saksamaa keskpank tõstab repotehingute intressimäära praeguselt 3,0 protsendilt. Spekulatsioonideks andis põhjuse Saksamaa hulgihindade prognoositust suurem, 0,7 protsendiline tõus augustis. Möödunud aastaga võrreldes oli juurdekasv 3,3% -- suurim kasv pärast 1995. aasta maid. Analüütikud on veendunud, et Bundespank peab intressimäärasid tõstma ning dollari kurss võib langeda lähiajal kuni 1,72 DEMini (13,76 kroonini). Õli valas tulle ka Buba president Hans Tietmeyer, kes väitis, et teoreetiliselt on võimalik intressimäärade tõstmine enne järgmise aasta kevadet, kui otsustatakse Euroopa rahaliitu kuuluvate riikide ring. Hiljem jääb manööverdamisruum ahtamaks. Pärastlõunal langes dollar isegi 1,7561 DEMi ehk 14,05 kroonini, toibus peagi veidi ja tõusis õhtuks taas üle 1,76 marga, s.o 14,08 krooni.

Soome keskpank otsustas eile tõsta nn oksjoniintressimäära 3,0 protsendilt 3,25 protsendini. Viimati muutis Soome Pank intressimäära möödunud aasta oktoobris, kui intressimäära langetati 10 baaspunkti võrra. Intressi tõstmine tugevdas Soome marga kurssi viimase kolme nädala kõrgeimaks 2,68 kroonini. Kursitõus ei onudki nii suur, sest intressimäära tõstmine eriti üllatus ei olnud ning turud olid seda juba arvestanud. Veidi üllatav oli varajane aeg, sest intressimäära tõstmise aega prognoositi novembrisse.

Hetkel kuum