Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Tänu oodatust parematele majandustulemustele plaanib AS Norma kolmandat korda suurendada tänavust kasumiprognoosi.
    Viimati avaldatud andmeil prognoosib ettevõte tänavu puhaskasumit 97,1 miljonit krooni, millest kaheksa kuuga on täidetud 89,3 protsenti.
    «Ehkki viimane prognoos oli tehtud meie parima äranägemise järgi, peame seda ikkagi jälle revideerima,» ütles Norma finantsdirektor Peep Pihotalo.
    Pihotalo märkis, et august, mil ettevõte teenis kasumit 14,1 miljonit krooni, jääb siiski tõenäoliselt Norma selle aasta edukaimaks kuuks.
    «Ülejäänud kuud jäävad augustile mõningal määral alla, kuid sellegipoolest on meie näitajad aasta lõpuni stabiilsed,» kinnitas Pihitalo. BNS
    Tallinna külmhoone käesoleva aasta kaheksa kuu netokäive oli 64,7 miljonit krooni ja puhaskasum 8,6 miljonit krooni, teatas külmhoone nõukogu liige Imre Freiberg.
    Külmhoone augustikuu netokäive oli 11,1 miljonit krooni ja puhaskasum 2,2 miljonit krooni.
    Tallinna külmhoone on kaheksa kuuga täitnud 86% netokäibe aastaprognoosist ja ületanud prognoositava kaheksa miljoni kroonise puhaskasumi.
    Prognoositust paremad majandustulemused tulenevad eelkõige üldisest jäätisetoodete tarbimise kasvutrendist, mis on olnud jälgitav viimaste aastate jooksul, teatas Freiberg. ETA
    Kolmapäeval tegi riigikogu käibemaksuseaduse muudatuse, millega Eestis välja antud ja trükitud ettetellitud ajakirjandusväljaannetele ning haridusministeeriumi poolt heakskiidetud põhikooli ja gümnaasiumi õpikutele ja töövihikutele kehtestatakse nullprotsendiline käibemaksumäär.
    Seni maksustati samal alusel kaupade ja teenuste eksporti, Eestis registreeritud teatrite pääsmeid ning riikliku kontserdiasutuse ja riikliku kunstikollektiivi kontserdipääsmeid. ÄP
    Statistikaameti andmetel olid möödunud aastal kõige kõrgemad tunnipalgad rahanduse juhtivtöötajatel, seda nii meeste kui naiste osas. Madalaimad tunnipalgad olid haridusasutuste lihttöölistel.
    1993. aasta novembrist kuni 1996. aasta oktoobrini olid kõrgeimad meestöötajate tunnipalgad rahanduse juhtivtöötajatel. 1993. aastal oli rahanduse juhtivtöötaja keskmine tunnipalk 30,4 krooni, 1996. aasta oktoobris aga 88,9 krooni.
    Kui 1993. aastal oli rahandustöötajate hulgas juhtivtöötajaid 4,4%, siis 1996. aastaks oli nende hulk suurenenud 5,1 protsendini.
    Madalaimad meestöötajate tunnipalgad olid möödunud aastal haridusasutuste lihttöölistel. 1993. aastal sai sel alal töötav meesterahvas keskmiselt 2,6 krooni tunnis. 1996. aasta oktoobriks oli tunnipalk tõusnud 5,9 kroonini.
    Haridusasutuste lihttööliste arv vähenes samal ajal 5,5-lt 5,2 protsendile. ETA
    Võhma asjatundjate komisjon otsustas täna taotleda keskkonnafondilt 200 000 krooni puhastusseadmete projekteerimiseks. Küttekuludeks ning üürivõlgade katteks läheb linnal vaja üle 500 000 krooni.
    Kütteperioodi algusega seoses esitab linnavalitsus regionaalministrile kaks laenutaotlust: lühiajalise laenu taotlus kütteperioodi lõpuni 250 000 krooni ulatuses, et saaks kütust osta, ning üürivõlgade katmiseks pikemaajalisem taotlus 295 000 krooni ulatuses, ütles Võhma abilinnapea Jaak Aab.
    Puhastusseadmete rajamise mitme variandi hulgast on valitud umbes 3,5 mln maksma minev, sellest kulub projekteerimisele 200 000 krooni. Raha tuleb Aabi sõnul peale keskkonnafondi otsida veel teistestki allikatest.
    Linn tahab praegu tühjana seisvad korterid enne kütteperioodi algust maha müüa, et need ei kasvataks seisma jäädes võlasummat, märkis Aab. Linna pakutavad korterid maksavad olenevalt seisukorrast 5000--9000 krooni, lisas ta. ETA
    Mullu 51,6 mln krooni eest vineeri- ja mööblitootja Marlekori enamusaktsiad omandanud Suurbritannia firma Harvest Moon International (HMI) tegi vaid finantsinvesteeringu.
    «Nad on huvitatud Marlekorist kui kinnisvarast ja selle arendamisest,» ütles Marlekori juhatuse esimees Peter Sedin, kes eelmisel aastal investeerimiskompanii kasuks aktsiatest loobus.
    Sedin kinnitas, et Marlekoris pole oodata mingit juhtkonna- ega tegevuse vahetust, sest HMI ostis Marlekori aktsiad vaid rahanduslikel kaalutlustel. «HMI on passiivne investor,» märkis Sedin. Neid huvitab Sedini sõnul investeerimine arenevasse piirkonda. BNS
    Kindlustusselts Nordika kolib uude peahoonesse Tallinna kesklinnas. Büroohoones Rävala 2 kuulub Nordikale kaks korrust üldpinnaga üle 1000 m². Samas majas hakkab tööle Nordika Elukindlustuse AS.
    Nordika Kindlustuses töötab praegu üle 100 inimese, neist 60 Tallinnas. Juhatuse esimehe Tiit Arge sõnul on Nordika noor kiirelt arenev firma, uus büroo on vajalik paremate tingimuste loomiseks klientidega suhtlemisel, aga ka modernsemate tingimuste loomiseks töötajaile.
    Nordika Kindlustus kogus 7 kuuga kindlustuspreemiaid 54,5 mln krooni. Seltsi turuosa oli juulis 10,1%. BNS
    Rakvere lihakombinaadile kuuluv seakasvatusmajand AS Ekseko töötab aasta lõpuks kasumisse jõudmise graafikus.
    «Ekseko plaan näeb ette, et aasta lõpuks jõuame positiivse kassavooni, nii et ettevõtte tulud kataksid kulusid,» ütles Ekseko arendusjuht Andres Veide.
    Veide sõnul töötab ettevõte alates augustikuust kasumiga. «Esimese poolaasta käive oli 24 protsenti suurem kui eelmise aasta samal perioodil,» lisas ta.
    Ekseko esimese poolaasta käive oli 35,8 miljonit krooni ja planeeritud kahjum 4,7 miljonit krooni. BNS
    Tallinna Piimatööstus võib loobuda tehase omandamisest Ukrainas, kuna esialgne variant -- erastada üks sealne ettevõte -- on tänini realiseerimata.
    «Ukraina bürokraatia on nii suur, peame ilmselt oma varasemad otsused üle vaatama,» ütles piimatööstuse juht Oliver Kruuda.
    Kruuda tõdes ka, et minek Ukraina turule võib olla samm tagasi ja ettevõte võib kaotada konkurentsivõimes Eestis.
    Tallinna piimakombinaadi praegune strateegia on Kruuda sõnul oma positsioonide kindlustamine Eesti turul.
    Samas kinnitas Kruuda, et Ukrainasse minemata jätmine pole veel lõplikult otsustatud. «Kogume infot ja vaatame,» nentis ta.
    Tallinna piimatööstus osales Ukrainas ühe piimandusettevõtte erastamisel, mille lõppvaatus pidi aset leidma augustis. BNS
    Tallinna väärtpaberibörsil kerkisid eile enamiku aktsiate hinnad.
    Börsiindeks Talse tõusis kolmapäeval 7,89 punkti ehk 1,80 protsenti 445,37 punktini.
    Börsil oli edukaim Tallinna Panga aktsia, mis tõusis päevaga 6,9 protsendi võrra ning sulgus 115,50 krooni tasemel.
    Pangasektoris langesid veidi vaid Forekspanga ning EVEA Panga aktsiad -- vastavalt 264,75 ning 12,70 kroonini.
    Kogu börsisüsteemi suurima tõusu läbis Kalevi aktsia vabaturul, kerkides kaheksa protsendi võrra 88 kroonini. Aktsia ostu- ja müüginoteeringud seejuures oluliselt ei muutunud.
    Majandustulemuste avaldamise mõjul elavnes kauplemine Tallinna külmhoone aktsiatega, mille sulgemishind kerkis päeva kokkuvõttes 5,6 protsendi võrra 45 krooni tasemele.
    Suurim kukkuja oli erastamisväärtpaber (EVP), langedes 5,4 protsenti 0,44 kroonini.
    Vabaturul olid enimkaubeldud erastamisväärtpaberid, mille käive oli 6,7 miljonit krooni. BNS
    Neste Oil on huvitatud kütusefirma EK tanklaketi ostust, ütles Neste Oil Eesti AS peadirektor Ilkka Risto.
    «Me oleme asjaga seotud,» sõnas Risto. «Uurime, kas EK tanklakett on ostmist väärt.» Ka pole müüja veel lõplikult otsustanud, kas ta üldse tahab ketti müüa, lisas Risto. BNS
    Raudteetransiit annab Eesti rahvuslikust koguproduktist üle 13 protsendi, ent raudteede ja mitmete tähtsate kaubajaamade halb olukord nõuab suuri investeeringuid.
    Eesti-Saksa ühisfirma EVR Koehne plaanib alustada Tapa-Narva raudteelõigu kapitaalremonti ning ettevõtmist on lubanud finantseerida Nord Landsbank 32 miljoni Saksa marga ulatuses.
    RE Eesti Raudtee ja EVR Koehne AS korraldasid eile ajakirjanikele väljasõidu Tapale, kus toimus infopäev EVR Koehne tegevusest Eestis raudteede korrastamisel ja ettevõtte panusest regionaalprobleemide lahendamisel.
    1996. aastal asutatud Koehne Gruppi kuuluv EVR Koehne AS on Eesti Raudtee ja Saksa firma Hermann Koehne Bauunternehmung GmbH poolt asutatud raudteedeehituse, remondi ja hooldusega tegelev 16,4 miljoni krooni suuruse aktsiakapitaliga ühisettevõte. ETA
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.