18. september 1997 kell 22:00

Maaklerite vodevill

Kui vaadata ETV saadet Kapital, siis torkab silma, et maaklerite kommentaarid väärtpaberituru kohta on hakanud sisaldama konkreetseid soovitusi väikeinvestoritele. Hansapanga maaklerid annavad üheselt mõista, et turg võib langeda, Ühispanga omad aga soovitavad sisse võtta positsioone. Sõltumatute ekspertide puhul oleks pluralism igati tervitatav, kuid antud juhul on asi sõltumatusest kaugel.

Hansapank-Hoiupank ühelt poolt ning Ühispank teiselt poolt on muutnud omavahelise vastuoluga ETV väärtpaberikommentaarid farsiks. Surmtõsiste nägudega monitorilt kommentaare maha lugevad pangategelased jätavad küll väheinformeeritud enamusele asjaliku mulje, kuid olen kindel, et informeeritud seltskond teleekraanide taga naerab laginal.

Minu soovitus kõigile väikeinvestoritele on kaasa naerda ning mitte lasta end maaklerite võltsennustustest mõjutada. Väikeinvestori seisukohast on praegu parim talitusviis võtta või hoida positsioone suurte ja tuntud ettevõtete aktsiatel ning mitte pöörata tähelepanu vastukäivatele kommentaaridele ning üles-alla hüppavatele hindadele. Neil, kes soovivad teenida sagedaste ostude ja müükide või ka optsioonide pealt, on targem oodata, kuni pangagrupeeringute kähmlus läbi saab.

Ühispanga ja Hansapanga väärtpaberitegelased võiksid aga ühe laua taha maha istuda ning vähemalt selles kokku leppida, et nende omavahelise nääklemisega ei kaasneks väikeaktsionäridega manipuleerimist.

Tuhanded väikeinvestorid oleksid kindlasti tänulikud ka Eesti TV-le, kui saatel Kapital oleks lisaks nägusatele diktoritele ka asjalik toimetaja, kes suudaks ise väärtpaberiturgu analüüsida ning maakleritelt tulevat müra summutada ja tasakaalustada.

Hetkel kuum