21. september 1997 kell 22:00

Maameeste suurvõit

- Villu võitlused on edukalt lõppenud. Keskkonnaminister Villu Reiljan saavutas selle, et valitsus kinnitas lõpuks «Riigimetsast ülestöötatud metsamaterjali müügi korra», mille vastu on otsustavat protesti avaldanud metsatööstuse liit ja kaubandus-tööstuskoda. Ettevõtjad nägid uues korras, mis lubab müüa riigi metsa peale avalike oksjonite ka kokkuleppehinnaga ja kinniste (konfidentsiaalsete) läbirääkimiste teel, sisseprogrammeeritud võimalust korruptsiooniks.

Puiduäris liiguvad sajad miljonid ja kõrgete metsaametnike huvi seda rahahulka otsesemas või kaudsemas tähenduses rohkem enese huvides kasutada on üsna inimlik.

Metsaäri päitsestamise teine pool peitub maapoliitikute ja koondmeeste võimuvõitluses. Juunist saadik tule all olnud eelnõu on koguni nimetatud proovikiviks, mis näitab Reiljani selja taga olevate jõudude mõjuvõimu. Maapoliitikuil lubab eelnõu vastuvõtmine eesti puidutööstuse toetamise sildi all teha kokkuleppehinnaga soodustusi partei võimalikele rahastajatele.

Tiit Vähi suutis maameeste pressile vastu panna. Siimanni-nimeline pähkel õnnestus Reiljanil aga katki hammustada. Seejuures vihjas ta üsna ultimatiivselt peaministrile, et kui eelnõu läbi ei lähe, võib valitsus laguneda.

Villu Reiljan oli koguni nii osav, et peaministriga sõlmitud kokkuleppele vaatamata ei õnnestunud ei EKTK-l ega metsatööstuse liidul määruse teksti enne valitsuse istungit näha. Õigesti ajastatud käik jäi Kurkse sündmuste tõttu ka meedia tähelepanu alt suuresti välja.

Hetkel kuum