21. september 1997 kell 22:00

Tekib maailma suurim auditifirma

Ühinejad iseloomustavad end firmade ja ka võimuorganite rahvusvaheliste nõustajatena. Nad ei tee üksnes auditit, vaid annavad ka maksu- ja õigusalast, finantseerimis- ja juhtimisalast nõu.

«Ühinemine annab mõlemale organisatsioonile tugeva taganttõuke üleminekul 21. sajandisse,» ütlesid Coopers & Lybrandi juhatuse esimees Nicolas G. Moore ja Price Waterhouse'i tegevdirektor James J. Schiro.

«Üheskoos omandavad Coopers & Lybrand ning Price Waterhouse globaalse tegevusulatuse ja integreeritud juhtimisstruktuuri, mis võimaldab paremini lahendada klientide probleeme,» ütles Moore. Firmajuhid teatasid, et asuvad ühiselt tegutsema sellistel kiiresti arenevatel turgudel nagu Venemaa, Hiina, Aasia ja Ladina-Ameerika.

Uus firma jätab varju senise maailma suurima majandusarvestusfirma Arthur Anderseni, mille mullune müügikäive oli 115,2 miljardit Eesti krooni. Ülejäänud «suurde kuuikusse» kuuluvad firmad on KPMG, Ernst & Young ja Deloitte & Touche. Nende teeneid oma majandustulemuste auditeerimisel kasutab enamik maailma suurimaid firmasid.

Mõlema firma esindajad toonitasid, et põhirõhu panevad nad jätkuvalt konsultatsioonitegevusele. Enne 1980. aastaid andis auditeerimistegevus 70 protsenti majandusarvestusfirmade käibest. Praegu on see näitaja mõnes firmas kahanenud 50 protsendini, sest majandusarvestuse firmad on hakanud järjest rohkem pakkuma juhtimiskonsultatsiooni teenust.

1996. a majandusnäitajate põhjal oli Price Waterhouse suuruselt kuues ja Coopers & Lybrand viies majandusarvestuse firma maailmas. Coopers & Lybrandi möödunud aasta müügikäive oli 103,6 miljardit krooni ning Price Waterhouse'i müügikäive 81,2 miljardit krooni.

Ühinenud firma juhatuse esimeheks saab Coopers & Lybrandi juhatuse esimees Nicholas G. Moore ning firma peadirektoriks Price Waterhose'i peadirektor James J. Schiro.

Price Waterhouse asutati Londonis 1849. aastal ja Cooper Brothers 1854. aastal. Coopers kujunes paljude ühinemiste kaudu, 1950. aastatel liitus temaga Lybrand. Hoolimata oma Inglise algupärast on mõlemad arenenud juba enne ühinemist suurteks rahvusvahelisteks firmadeks. BNS-DI

Hetkel kuum