29. september 1997 kell 22:00

Täna otsustatakse FEDi intressimäärad

Tänane päev on valuutaturgude jaoks eriline. Tulevad kokku maailma kahe võimsama keskpanga -- USA föderaalreservide ja Saksamaa liidupanga nõukogud. Liidupanga nõukogu istungid toimuvad igal nädalal ja selles ei oleks midagi erilist, kui viimase paari kuu jooksul ei oleks valuutaturud olnud väga närvilised Buba võimaliku peamiste intressimäärade tõstmise suhtes. Föderaalreservide vabaturukomitee istung, mis määrab keskpanga poliitikat, toimub iga kahe kuu tagant.

Kahe keskpanga oluliste istungite eelsena reageerisidki turud elavalt eile Saksamaa ühes juhtivas ajalehes Süddeutsche Zeitung ilmunud artiklile, kus viidati tundmatuks jääda soovinud USA rahandusministeeriumi ametnikule, kelle sõnul dollar langeb intressimäärade liikumise erineva suuna tõttu kursini 1,65--1,70 marka (13,2--13,6 krooni). Analüütikute sõnul tähendab ülaltoodu, et Saksamaa intressimäärad liiguvad üles ning intressid USAs on saavutanud oma maksimumi ning pikemas perspektiivis hakkavad langema. Homme toimuvate istungite kohta arvatakse, et kumbki keskpank intressimäära ei tõsta, tõsi, Buba repomäära suhtes suhtes nii kindlad ei olda.

Ajaleheartikli mõjul langeski dollar Euroopa turgudel 1,752 DEMini (14,02 kroonini), toibus siiski ning pärastlõunal tõusis üle 1,76 DEMi (14,08 krooni). Õhtuks, pärast Ameerika turgude avamist, langes dollari kurss taas 1,758 marga ehk 14,06 krooni tasemele.

Languse tegid läbi ka Põhjamaade valuutad. Soome mark langes eile õhtuks 2,67 kroonini ning Rootsi krooni kurss oli 1,86 krooni.

Hetkel kuum