29. september 1997 kell 22:00

Uus raamleping Euroopa investeerimispangaga

Euroopa investeerimispank (EIB) tunneb Eestis huvi suurte infrastruktuuri projektide finantseerimise vastu, märkis rahandusministeeriumi rahvusvaheliste suhete osakonna juhataja Agate Dalton. Nelja-aastase raamlepingu raames EIB poolt finantseeritavatest projektidest mainis Dalton Tallinna lennujaama reisiterminaali rekonstrueerimise projekti, milles EIB osaleb 10 miljoni ECUga ehk 156 miljoni krooniga.

Daltoni sõnul võib kõne alla tulla mingi maanteeprojekt, nagu näiteks Tallinna--Luhamaa või ka Eesti Raudtee laenu teine etapp. «EIB on mõlema projekti vastu huvi ilmutanud,» ütles Dalton.

Dalton ütles, et raamleping tagab, et EIB-l on õigus Eestis tegutseda. Lepingut on vaja, sest Eesti pole EIB liige ja panga on moodustanud ELi kuuluvad riigid oma liikmesriikide projektide rahastamiseks.

Daltoni väitel kinnitab Eesti riik lepingus omalt poolt, et kohtleb EIB vara analoogselt Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupangaga (EBRD) ning maailmapangaga. See tähendab, et nende varadele ei kohandata põhjuseta konfiskeerimisi või arestimist ning et projektide elluviimisel on neil samad maksusoodustused kui EBRD-l ja maailmapangal.

Daltoni sõnul toimus Hongkongi konverentsil mitmesuguseid töökohtumisi, millest võib esile tõsta töökohtumisi suurimate pankade, nagu EBRD ja maailmapank, juhtkonnaga. Peale selle peeti töökohtumisi teiste riikide rahandusministrite ja investeerimispankade esindajatega, lausus Dalton.

Hongkongis viibisid ka Hansapanga ja Tallinna Panga esindajad. Hansapanga juhatuse aseesimees Rain Lõhmus ütles, et Hansapank astus Hongkongis rahvusvahelisse kommertspankade assotsiatsiooni, mis kaitseb pankade õigusi valitsuste ja keskpankade ees.

Hetkel kuum