5. oktoober 1997 kell 22:00

Silja valmistub tax-free lõppemiseks

Euroopa Liidu (EL) otsuse kohaselt lõpetatakse 1999. a keskpaiku ELi siseturul tax-free ehk maksuvaba müük. Laevafirma Silja Line on asunud selleks valmistuma, püüdes samal ajal kuluaaripoliitikaga saavutada kõnealuse otsuse edasilükkamist.

Silja tegevdirektor Jukka Suominen rõhutas, et firma ei kavatse oluliselt vähendada tegevust, kui maksuvaba müük laevadel peaks paari aasta pärast lõppema. See eeldab aga kulude kärpimist.

Silja käive on ca 8 miljardit Eesti krooni, millest kauba tarnijatele läheb 2,1 miljardit, meeskonna palkadeks 2,1 miljardit, lisaks muud kulud. Firmale jääb umbes 300 miljonit, mis tähendab, et seal on kapitali tootlus väiksem kui tootmises keskmiselt.

Suominen näeb kulude vähendamise võimalusi nii palkade kui ka kaubatarnijate arvel. Teise alternatiivina näeb ta võimalust sõita Helsingi ja Stockholmi vahet Tallinna kaudu. KL

Hetkel kuum