20. oktoober 1997 kell 22:00

Rootsi kardab föderatsiooni teket

Peamine põhjus, miks Rootsi ei ühine plaanitava Euroopa rahaliiduga selle esimeses etapis, on kartus üleeuroopalise fiskaalpoliitikaga föderatsiooni tekkimisest, tsiteeris Rootsi majandusajakiri peaminister Göran Perssoni sõnu.

«Ma ei poolda arengut föderatsiooni suunas. Rootslased ei ole otsustanud föderatsiooniga ühineda. Rahaliit võib aga väga kergesti nõuda üleeuroopalist fiskaalpoliitikat,» tsiteeris Veckans Affärer Perssoni sõnu.

«Seda poliitikat ei saa muidu arendada kui ühtse Euroopa poliitilise organi abil, mis tugevdaks föderatsiooni elementi Euroopa Liidus,» ütles Persson. Viimase juures on kõige murettekitavam aspekt otsustajate kaugus hääletajatest.

Rootsi teatas 10. oktoobril, et ei ühine plaanitava rahaliiduga selle algetapis 1999. aastal. REUTER-BNS

Hetkel kuum