22. oktoober 1997 kell 22:00

Kuidas hindate Tallinna farmaatsiatehase käitumist?

Kui farmaatsiatehas an-dis teada, et on mingisuguse projekti käivitanud ja kui asjad ei ole plaanipäraselt läinud, siis oleks pidanud avalikkust asjade seisust informeerima. Seda tendentsi on Eestis üldse ettevõtete poolt info andmisel võimalik täheldada. Kui midagi tehakse, siis sellel tegemisel on omad kavad ja soovid ning neid kavasid valgustatakse juba tegelikkuse pähe. Neist plaanidest teostub tegelikult väga väike protsent. See on üldine tendents, aga muidugi farmaatsiatehas on ebakorrektselt käitunud. Taoliste laienemisuudiste vastu on just väikeinvestorid tundlikud ja kahtlemata on see eksitav.

Ma ei ole jälginud, mil-liseid lubadusi farmaatsiatehas andud on, ja sellepärast on raske kommenteerida. Kõrvalt on raske hinnata, kui palju on tegemist näotu konkurentsivõitlusega ja kui palju tõega. Loomulikult on see farmaatsiatehasele ebameeldiv seik, ükskõik kust otsast seda ka ei vaata. See on ebameeldiv firma mainele ja me ei tea, kus on põhjused, et see nii juhtus, aga ma usun, et farmaatsiatehasel on õigus. Iga ettevõtet võib selline sopaga ülevalamine ees oodata. Kaubandus on tööstusest tundlikum ja sellepärast loodan, et midagi niisugust ei juhtu kaubandusettevõtetega.

Ei ole kursis farmaatsiate-hase konkreetsete asjadega ja sellepärast ei tahaks seda probleemi kommenteerida. Kui vaadata asja üldisemalt, siis loomulikult, kui aktsiad on börsil kaubeldavad, siis nii investoritele kui ettevõttele endale on kasulik, kui räägitakse tegelikult toimuvast ja antakse börsile objektiivset infot. Saan aru ahvatlusest, et aktsia hinda mingisuguse infoga liigutada, aga see on lühiajaline efekt, mis lõppkokkuvõttes maksab oluliselt valusamalt kätte. See võib ühelt poolt tuua kaasa aktsia hinna languse. Aga mis minu arvates veel hullem, võib kaasa tuua investorite usalduse kadumise ettevõtte ja aktsia vastu. Börsi nõuded informatsiooni avalikustamise kohta on äärmiselt karmid ja nende täitmisega on emitentidel küllalt palju probleeme. Iga päev tuleb ettevõttes mõelda sellele, et kas me peame börsi teavitama nendest toimingutest, mida me parasjagu teeme.

Alati, kui on mingit in-formatsiooni, ükskõik kas see on positiivne või negatiivne, oleks seda ilus välja käia. Samas on aga ka mõistetav, et kui on tegemist idaturuga ja kõik asjad ei lähe nii, nagu planeeritud, ja tekivad tagasilöögid, mida on samas võimalik lahendada, siis ei ole kogu aeg mingisuguseid vastukäivaid teateid anda ka mõtet. Konkurentide jutt on alati veidi ülepaisutatud. Paneksin kiriku keset küla. Väga hull see asi nüüd ei ole, teisest küljest aga oleks võinud midagi paremini teha.

Arvan, et täpsemini on raske börsile info esitamist reglementeerida. Väga üheselt on raske info andmise reegleid sätestada ja eks mingid väikesed augud jäävad sinna ikkagi sisse. See on rohkem ettevõtte enda südametunnistuse asi. Kui väga karmid reeglid panna, siis peaks hakkama tegelema igasuguse jamaga ja sedasi ei ole ka nagu mõtet investori ajukest koormata.

Hetkel kuum