22. oktoober 1997 kell 22:00

Läti loodab Rootsi toetusele

Guntars Krasts kohtus Stockholmis Rootsi peaministri Göran Perssoniga ja kaubandusministri Leif Pagrotskyga.

Kuna Rootsi on kogu aeg toetanud seisukohta, et mitte ainult Eesti üksi, vaid kõik Baltimaad koos peaksid ELiga läbirääkimisi alustama, siis ütles Krasts pärast Perssoniga kohtumist, et loodetavasti Rootsi abiga pääsevad ka lätlased koos eestlastega läbirääkimistele.

«Kui peale jääb väär Euroopa komisjoni otsus eelistada üht Baltimaad, siis on sellel rasked majanduslikud tagajärjed, sest sellisel juhul suundub suurem osa Balti investeeringutest Eestisse,» kinnitas Läti peaminister.

Järgmine Läänemeremaade tippkohtumine, mille algne idee on pärit Rootsilt, peetakse 22. ja 23. jaanuaril Riias. Perssoni sõnul on seal kavas oluliselt süvendada selle piirkonna koostööd. Arutusele tulevad Balti energiaring, ülikoolide koostöö, ühise informatsioonivõrgu loomine ja seniste koostöötõkete kõrvaldamine.

Rootsi peaminister Göran Persson ütles, et ei mõista Lätis maad võtvaid protektsionistlikke taotlusi, mis on vastuolus ELi seisukohtadega. Persson ütles, et protektsionism võib muuta keerulisemaks suhted Läti ja Rootsi vahel ning saata potentsiaalsetele investoritele valesignaali.

Euroopa lepingu järgi on Lätil õigus rakendada oma majanduse jaoks kasulikku poliitikat kuni sajandivahetuseni ning säilitada kohalike ärimeeste privileegid, ütles Saimnieksi partei esimees Ziedonis Cevers.

Saimnieks ei poolda protektsionismi, vaid turumajandust, kuid praegu on kohalike ärimeeste kaitsmine majanduse arengu seisukohast vajalik, ütles Cevers. DI-BNS-ÄP

Hetkel kuum