22. oktoober 1997 kell 22:00

Või hind tõuseb

Keskühistu Eesti Piim direktori Jaan Mutli sõnul on või hinna tõus vältimatu. «Hapukoort toodetakse praegu või arvel umbes viiendiku võrra rohkem kui eelmine aasta,» rääkis Mutli. Või hind tõuseb umbes viis krooni, 31 kroonilt 36 kroonile kilo eest, lisas ta.

Hind tõuseb kiiresti ja ühtlaselt kuni detsembri keskpaigani ja jääb siis paigale, prognoosis Mutli. «Siis hakkavad tootjad oma varusid müüma,» ütles ta. «Praegu pole neil mõtet reservi välja tuua, sest hind näitab selgelt tõusutrendi.»

Saaremaa liha- ja piimatööstuse direktori Ahti Viilupi sõnul tõuseb või kilohind vertikaalselt ja võib detsembris ulatuda kuni 37 kroonini. «Nii kõrge oli hind viimati kaks aastat tagasi,» ütles ta.

Hapukoor moodustab praegu kogu piimatoodete ekspordist kolmandiku, sama palju viiakse välja võid ja teisi piimatooteid. Jaan Mutli sõnade kohaselt saaks Eesti piimatööstused hapukoort rohkemgi eksportida, kuid tootmisvõimsused on praegu piiri peal.

Jõgeva piimakombinaadi tegevdirektori Matti Mehide sõnul ei muuda piimakombinaadid kunagi hindu konkurentidega konsulteerimata. «Loomulikult ei sõlmita mingeid kokkuleppeid, et nüüd tõstame kõik koos hindu,» rääkis ta. «Lihtsalt jälgitakse üksteise tegevust ja peetakse sidet.»

Piimaliidu direktori Rein Reissoni sõnul kavatsevad Ühinenud Meiereide tütarettevõtted siseturul hakata müüma ühesuguste hindadega, samamoodi nagu neil on ühine ekspordipoliitika. «Mina ei nimetaks seda kartellikokkuleppeks,» ütles Reisson.

Hetkel kuum