27. oktoober 1997 kell 22:00

Kulla hind on 12 aasta madalaim

Seda, et Kagu-Aasia finantskriis jätkub ning reedene aktsiahindade tõus oli vaid väike vahepala, näitas eilne börside edasine langus nii Kaug-Idas kui ka Euroopas. Asjaolu, et Jaapani väliskaubandusest on üle 40% seotud Kagu-Aasia riikidega ning saareriigi pangandus toetub samuti regiooni majandusele, viis jeeni kursi taas üle 122 USD/JPY taseme. Dollari kõrgeimaks kursiks jäi siiski 122,29 jeeni, sest turud kartsid interventsiooni nii USA kui ka Jaapani poolt, juhul kui valuutakursid muutuvad liiga kiiresti.

Saksa marga suhtes liikus dollar Aasia turgudel alla 1,77 DEMi taseme, sest Jaapani eksportöörid müüsid dollarit Saksa marga vastu. Euroopa turgude avanedes tõusis USD siiski taas üle 1,77 DEMi ulatudes ennelõunal 1,773 margani, kaotas aga taas saavutatud positsiooni ning langes pärastlõunal isegi alla 1,76 DEMi. Närvilisus oli enne USA turgude avamist tingitud ootamisest, kuidas reageerib Aasia aktsiaturgude uuele kukkumisele Wall Street. Oodati ka eile hilisõhtul Suurbritannia rahandusministri Gordon Browni poolt esitatavat Briti valitsuse ametlikku seisukohta Euroopa rahaliidu küsimuses. Prognooside järgi on tema teade, et rahaliiduga ei ühineta selle esimeses etapis, kuid ilmutatakse jätkuvat huvi edaspidise vastu.

Esmaspäeva õhtul langes dollari kurss 1,7590 marga ehk 14,072 kroonini.

Kulla hinnaks fikseeriti Londonis 331,80 dollarit unts, mis on madalaim fiksing alates 8. juulist 1985. Hinnalangus algas reedel pärast teadet, et ?veit?i keskpank võib müüa 1400 tonni keskpanga reservidest.

Hetkel kuum