28. oktoober 1997 kell 22:00

Uus kukkumine Tallinna börsil

Esmaspäevane vabalangus Wall Streetil viis eile kiirele langusele pea kõik maailma börsid. Teiste seas läks sama teed ka Tallinna börs.

ÄP indeks tegi päevaga 12,14protsendise kukkumise ja lõpetas päeva esmakordselt pärast 18. juulit allpool 1000 punkti piiri, 992,41 punktil. Kui eelmise, möödunudneljapäevase kukkumise taga oli kohalike suurpankade tegevus, siis seekordse kukkumise põhjustasid maailma aktsiaturgudel toimuvast ärevusse sattunud välisinvestorid, samas oli märgata (kohalike) väikeinvestorite ostuhuvi.

Hommikul, turu avanedes liikusid hinnad iga müügiorderi esitamisega müstilise kiirusega allapole, sest ostuhuvi puudus pea täielikult ja maaklerid jälgisid erilise tähelepanuga, et nende noteering ei satuks parimaks, st et nad ei peaks müüdavat aktsiapakki ostma.

Kui möödunudneljapäevase languse järel võis loota, et turg toibub suhteliselt valutult, siis eilne kukkumine jättis kindlasti sügavama jälje ja sellest toibumine võtab ilmselt rohkem aega. Üks võti, mis näitab lähitulevikus suunda, on loomulikult Wall Street ja teised suuremad börsid. Eile avanes NYSE õrnalt tõustes, kuid väga närviliselt.

Hetkel kuum