• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pinge paisutab protsenti

  Börsimullipaugud ja pinge-line olukord rahaturul sundis Eesti kommertspanku laenuintresse kergitama ja senist laenupoliitikat karmistama.
  Äripäeva arvates on see üsna loogiline samm. Börsi langusega laenurisk suureneb ja loomulik jätk on see, et pangad vähendavad laenuandmist ja tõstavad intresse, mis ränga konkurentsi tulemusel on seni kiiresti langenud. Praegune Eesti rahaturu likviidsuspuudulikkus pannud pangad oma enesetunnet turgutama.
  Laenuintressi kergitamist põhjendatakse Saksa marga kuue kuu intressimäärade tõusuga ja olukorraga Eesti pankadevahelisel rahaturul, kus intressid on viimase kuu jooksul järsult tõusnud.
  Hansapank tõstis kroonilaenude baasintressi 11,25 protsendilt 12,5 protsendile aastas. Ühispanga aktivate-passivate komitee kaalub laenude väljastamise karmistamist ja intresside tõstmist. Tallinna Pank on juba eluasemelaenu ja liisingu intressi protsendi jagu tõstnud ja laenutingimusi karmistanud. Maapank jäigastas laenupoliitikat, aga tõstis ka tähtajaliste hoiuste intresse. Hoiupank otsustab reedel, kui palju ja milliste toodete intressi tõstetakse.
  Laenuintressi tõstmise kõrval hoiuseintressi tõstmine võiks pangale omajagu tasakaalustavana mõjuda -- teoreetiliselt võidaks selle peale ju rohkem raha panka tuua, kusjuures laenu ei pruugi pank anda. Tegelikkuses ei saa selle skeemi toimimisele kindel olla.
  Suur aasta algusest peale käinud intressisõda lõi aprillis ja juulis intressid rekordmadalale. Vaid mais oli pisike tõus. Nüüd võib siis hinnata, et see pidev langemine on vähemalt mõneks ajaks otsa saanud. Omajagu panku distsiplineerivalt ja laenuvõtmise hinda tõstvalt on mõjunud ka Eesti Panga kehtestatavad rangemad likviidsusmeetmed.
  Pankade raha on hetkel otsakorral. Teooria ütleb, et kui nõudmine ületab pakkumise, tõusevad hinnad. Kui külapoes leiba ei ole, teenib kohalik pagar hästi, pannes oma vähestele pätsidele tubli hinnalisa. Nii on ka pankadel praegu võimalus oma kauba hinda tõsta.
  Mõni aeg tagasi leppisid pangad põhimõtteliselt kokku, et üksteisele kaikaid kodarasse ei loobita ja üliodavaid tooteid ei pakuta. Kui mingi pank praegu tahaks üldise intressitõstmise arvel profiiti lõigata, oleks see tal küllalt lihtne. Jätad intressi tõstmata ja ostuvõimeline keskklass jookseb oma palgaraha ja laenusoovidega robinal kokku. Eraisikuid ja väikeettevõtteid oleks sel viisil üsna kerge oma õue peale meelitada.
  Mõnevõrra võib praegune olukord laenutahtja nukraks teha. Kes see ikka oma rahapauna senisest rohkem tühjendada soovib. Sellegipoolest päris musta masendusse ka sattuda ei tasu. Pikaajalised eluasemelaenud oluliselt ei muutu. Põhineb ju nende intress nii või teisiti DEMi kuue kuu liboril pluss panga lisatud protsendil. Viimast ümber ei vaadata. Intressitõus ei mõjuta ka juba võetud lühiajalisi laene.
  Veidi ettevaatlikum võiks praegu olla lühiajalise laenu võtmisega. Ülejooksmine pisematesse pankadesse ei pruugi efekti anda. Konto üleviimine võib kokkuvõttes minna kallimaks kui väiksemast intressist saadav kasu.
  Ehk tasuks laenuga natuke oodata ja jälgida rahalaevade saabumist. Hoiupangal terendab silme ees võlakirjadest ja aktsiaemissioonist saadav raha. Hoolega tasub jälgida ka seda, mis saab Hansapanga emissioonist. Aasta lõpuks julgeks siiski ennustada pankades suuremat rahahulka ja loota ka laenuintresside mõningat kukkumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.