30. oktoober 1997 kell 22:00

Greenspan murdis vaikuse

Maailma mõjukaima finantstegelase kommentaarid vähendasid tõenäosust, et föderaalreserv võib peagi tõsta USA lühiajalisi intressimäärasid, ning tõid maailma ärevatele finantsturgudele vähemalt ajutise hingetõmbeaja.

Greenspani esinemist oodanud Wall Streetil oli esimene rahulikum kauplemispäev pärast läinud nädalal alanud börsitormi.

Wall Street ei oodanud, et Greenspan püüab turgu üles rääkida. Kardeti, et keskpanga juht võib investorid veelgi enam ära hirmutada.

Greenspan on juba mõnda aega kritiseerinud maailma finantsturgudel toimuvat ning hoiatanud aktsiate põhjendamatult kõrgete hindade eest. Nüüd leidis Greenspan, et pärast järsku börsilangust peegeldavad investorite ootused reaalsust adekvaatsemalt ning aktsiate hinnad on kindlamal alusel. Kuna viimaste aastate börsitõus tugines peamiselt firmade kasumiootustel, ei välistanud Greenspan aktsiahindade täiendavat korrektsiooni.

Greenspan, kes on korduvalt hoiatanud USA majanduse võimaliku ülekuumenemise ning inflatsioonilise surve suurenemise eest, ütles, et on saanud uut julgust just aktsiahindade kukkumisest. «Kui aktsiaturgude langus ei jätku, on üsna tõenäoline, et paari aasta pärast vaatame sellele episoodile tagasi samamoodi kui 1987. a börsikrahhile, tunnustades selle positiivset mõju USA majandusele,» ütles ta.

Keskpanga juhi sõnul õhutasid aktsiahindade kiirest tõusust teenitud dollarid inimesi järjest rohkem kulutama, töökohtade kiire juurdekasv aga suurendas inflatsioonilist survet. Aktsiahindade langus ning sellest tulenev rikkuse vähenemine peaks Greenspani sõnul protsessi peatama ning välistama olukorra pingestumise riigi tööturul.

Selle nädala börsitormi ajal on USA keskpank hoidunud toimuvat kommenteerimast. Samuti pole tõendeid sellest, et keskpank oleks püüdnud sekkumisega süsteemi toetada.

Teine oli olukord 1987. a börsikrahhi ajal, mil Alan Greenspan oli föderaalreservi juhi kohal alles esimesi kuid. Siis kommenteeris keskpank aktiivselt toimuvat ning püüdis turge rahustada, samuti püüti finantssüsteemi toetada.

Analüütikute sõnul ei ole kriis veel lõppenud. Turgude ebastabiilsus kestab, kuni kursid leiavad uue taseme.

Eile vallandas languse jätkumine Hongkongi börsil uue kukkumise USA ja Euroopa aktsiaturgudel. Kardeti kriisi laienemist Ladina-Ameerikasse, mis kahjustaks USA majandust. Seda arvestades algas Wall Street kauplemispäeva kukkumisega.WP-FT-DI-ÄP

Hetkel kuum