Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Greenspan murdis vaikuse

  Maailma mõjukaima finantstegelase kommentaarid vähendasid tõenäosust, et föderaalreserv võib peagi tõsta USA lühiajalisi intressimäärasid, ning tõid maailma ärevatele finantsturgudele vähemalt ajutise hingetõmbeaja.
  Greenspani esinemist oodanud Wall Streetil oli esimene rahulikum kauplemispäev pärast läinud nädalal alanud börsitormi.
  Wall Street ei oodanud, et Greenspan püüab turgu üles rääkida. Kardeti, et keskpanga juht võib investorid veelgi enam ära hirmutada.
  Greenspan on juba mõnda aega kritiseerinud maailma finantsturgudel toimuvat ning hoiatanud aktsiate põhjendamatult kõrgete hindade eest. Nüüd leidis Greenspan, et pärast järsku börsilangust peegeldavad investorite ootused reaalsust adekvaatsemalt ning aktsiate hinnad on kindlamal alusel. Kuna viimaste aastate börsitõus tugines peamiselt firmade kasumiootustel, ei välistanud Greenspan aktsiahindade täiendavat korrektsiooni.
  Greenspan, kes on korduvalt hoiatanud USA majanduse võimaliku ülekuumenemise ning inflatsioonilise surve suurenemise eest, ütles, et on saanud uut julgust just aktsiahindade kukkumisest. «Kui aktsiaturgude langus ei jätku, on üsna tõenäoline, et paari aasta pärast vaatame sellele episoodile tagasi samamoodi kui 1987. a börsikrahhile, tunnustades selle positiivset mõju USA majandusele,» ütles ta.
  Keskpanga juhi sõnul õhutasid aktsiahindade kiirest tõusust teenitud dollarid inimesi järjest rohkem kulutama, töökohtade kiire juurdekasv aga suurendas inflatsioonilist survet. Aktsiahindade langus ning sellest tulenev rikkuse vähenemine peaks Greenspani sõnul protsessi peatama ning välistama olukorra pingestumise riigi tööturul.
  Selle nädala börsitormi ajal on USA keskpank hoidunud toimuvat kommenteerimast. Samuti pole tõendeid sellest, et keskpank oleks püüdnud sekkumisega süsteemi toetada.
  Teine oli olukord 1987. a börsikrahhi ajal, mil Alan Greenspan oli föderaalreservi juhi kohal alles esimesi kuid. Siis kommenteeris keskpank aktiivselt toimuvat ning püüdis turge rahustada, samuti püüti finantssüsteemi toetada.
  Analüütikute sõnul ei ole kriis veel lõppenud. Turgude ebastabiilsus kestab, kuni kursid leiavad uue taseme.
  Eile vallandas languse jätkumine Hongkongi börsil uue kukkumise USA ja Euroopa aktsiaturgudel. Kardeti kriisi laienemist Ladina-Ameerikasse, mis kahjustaks USA majandust. Seda arvestades algas Wall Street kauplemispäeva kukkumisega.WP-FT-DI-ÄP
 • Hetkel kuum
Eksperdid: ettevõtjal on lihtsam kaitsta vilepuhujaid laiemalt, kui seadus nõuab
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Konkurentsiameti juht kaotas ametnike 13nda palga: mulle ei mahtunud see pähe
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Konkursil edukas: puidutöösturist poliitiku firma varustab Loodusmaja
Loodusmaja ehitav Nordecon teatas, et Eesti suurima puithoone puitlahendused toodavad ja paigaldavad Peetri Puit ja EstNor.
Loodusmaja ehitav Nordecon teatas, et Eesti suurima puithoone puitlahendused toodavad ja paigaldavad Peetri Puit ja EstNor.
Tartu kultusbaar laieneb Riiga. “Teeme projekte, kui majandusel halvasti läheb”
Tartust alustanud ja koroonapandeemia ajal laienenud tuntud kõrts-kultuuribaar-joogikoht Möku on võtnud suuna lõunanaabrite juurde ja avab uue baari Riias.
Tartust alustanud ja koroonapandeemia ajal laienenud tuntud kõrts-kultuuribaar-joogikoht Möku on võtnud suuna lõunanaabrite juurde ja avab uue baari Riias.