12. november 1997 kell 22:00

Kaug-Idast tuleb raha Eestisse

Ühe tundmatuks jääda soovinud Eesti pankuri sõnul on Jaapani pangad avanud Eestile soodsad krediidiliinid ja paigutavad oma raha praegu ka Eesti väärtpaberiturule.

Kaug-Idast väljaviidava raha investeerimisele Ida-Euroopasse viitas esmaspäevases ajalehes Wall Street Journal ka Inglise ING Barings panga analüütik Susanne Hallergard.

Eelmise nädala lõpul sai Jaapani investeerimispangalt Nomura 955 miljoni krooni suuruse laenu Ühispank, kes maksis sellega tagasi Chase Manhattan pangalt võetud 400 miljonit krooni. Kuuekuulise tähtajaga Nomura laenu võttis Ühispank panga asepresidendi Margus Schultsi sõnul sisse sama hinnaga kui varasemad laenud, st intressiga 4,5 protsenti.

Kavandatud võlakirjaemissioonide asendamist laenuvõtmisega plaanivad praegu ka Hansapank ja Hoiupank. Hoiupank pole laenuandjat avalikustanud. Hansapank võtab laenu oma vanadelt sõpradelt, teatas Hansapanga juhatuse aseesimees Rain Lõhmus. Ta ei välistanud, et laenuandja on Chase Manhattan, kelle abil oli pank planeerinud korraldada ka oma võlakirjade emissiooni.

Maaklerfirma Handelsbanken-Aktoris juhataja Auli Kumpulainen ei osanud väidetavat Kaug-Ida turgudelt väljavõetava raha tulekut Eestisse kommenteerida. «Kui see raha kõik sealt siia tuleks, siis kerkiks turg tunduvalt enam kui kümme protsenti,» lisas ta. Kumpulaineni sõnul on raske ennustada, kas Kaug-Idast tulev raha paigutatakse USA, Lääne- või Ida-Euroopa turgudele.

Hetkel kuum