25. november 1997 kell 22:00

Pankade laenuintressid ühtlustuvad

Kui varasematel kuudel pakkusid Hansapank, Hoiupank ja Ühispank väiksematest pankadest 2--3 protsenti soodsamat laenuintressi, siis praegu lähenevad nende pankade pakutavad 15--16protsendilised intressimäärad Forekspanga, Tallinna Panga, Maapanga, ERA Panga ja EVEA Panga omadele. Kõige vähem on ettevõtetele antava laenu intressi tõstnud Ühispank, mille baasintress on jäänud suvise 12 protsendi tasemele.

Investeerimislaenu pakub Ühispank rekordiliselt madala, 4protsendilise baasintressiga, millele lisandub riskipreemia.

«Tegelikult on meie laenude keskmine intress 14 protsenti, kuna baasintressile lisandub riskipreemia,» põhjendas konkurentidest madalamaid intresse Ühispanga laenudirektor Andrus Kimber. Tema sõnul pole Ühispangal lähiajal plaanis laenuintresse tõsta.

Suurima hüppe üles on teinud Hoiupanga laenude baasintress, mis kerkis suviselt 11 protsendilt 15 protsendile. Selle intressimääraga läheneb Hoiupank Krediidipangale, mille laenudel on rekordiliselt kõrge, 18protsendiline baasintress.

Hoiupanga teistest suurem intressitõus on ajendatud vajadusest piirata laenamist ja tarbimist, ütles Erki Peegel Hoiupangast. Tema sõnul Hoiupank lihtsalt otsustas nii.

Peegel lisas, et Hoiupank loodab veel sel nädalal alla kirjutada laenulepingule, mis toob turule uue laenuressursi ja viib pankadevahelise rahaturu intressimäärad alla. Peegli sõnul ei saa välistada, et raha saabudes vaatab Hoiupank senised intressimäärad üle ja laenuintress veidi langeb.

Täpsemad laenutabelid on avaldatud tänase Äripäeva lehekülgedel 34--36.

Hetkel kuum