• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börs kui õnnemäng

  Börsikrahhide seeria on investoreid karastanud. Kui aktsiate hinnad peaksid mõne järgneva päevaga 30--40% langema, ei üllataks see enam kedagi, sama tõenäoline on ka suur tõus.
  T?ehhi analoogi põhjal, kus mõned aktsiad pole veel tänaseni 1994. aasta krahhist toibunud, võib ka Eestile ennustada väga musta stsenaariumi. Näiteks jääb turg veel mitmeks kuuks 10--2-protsendiliste sammudega üles-alla kõikuma. Spekulandid teenivad väikeinvestorite arvel kiireid kasumeid ning peletavad viimased börsilt eemale. Ka portfelliinvestorid välismaalt jõuavad järeldusele, et kindla suunata volatiilne turg pole nende jaoks kuigi atraktiivne. Tulemus on käibe järsk langus ning aktsiate hindade veel väiksem seos ettevõtete majandustulemustega. Endised väikeinvestorid muutuvad innustunud hoiustajateks ja kindlustajateks.
  Võib aga minna ka teisiti. Näiteks otsustab keegi riskialdis suurinvestor Singapuris või Londonis, et paneb oma Aasia krahhidest päästetud miljardid Ida-Euroopa turgudele. Ning Hansapanga aktsia sööstab paari päevaga kahesaja krooni piirimaile. Ka teised välisinvestorid haistavad suuri kasumeid ning võtavad sisse uusi positsioone. Kohalike väikeinvestorite käitumist teame juba kindlalt ennustada. Tiit Vähi ja teised temasugused sõlmivad agaralt reposid ja Hansapanga aktsia läheneb paari kuu pärast 500 kr tasemele. Märtsis, võib-olla ka septembris, tuleb uus enneolematu börsikrahh. Kindlasti ootamatult ja kindlasti osutuvad võitjateks eeskätt suurinvestorid Singapurist. Tiit Vähil õnnestub kiire tegutsemise abil suuremaid kaotusi vältida ja rida väikeinvestoreid jääb kõigest ilma. Algab uus ring.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.