2. detsember 1997 kell 22:00

Ehitatakse Eesti kitsaimat pangahoonet

Asukoht:- Pronksi tn 19

Tellija:- EVEA Panga Kinnisvaraarenduse AS

Peatöövõtja:- AS Kolle

Suuremad alltöövõtjad:- EMV, Tasmo Ehituse OÜ

Arhitekt:- Vilen Künnapu

Tööde kestus:- juuli 1996 -- juuni 1998

Ehitusmaksumus:- ca- 50 miljonit krooni

Viimastel aastatel valminud pankade peahooned püüavad üksteist üle trumbata originaalsete ideedega. EVEA Pank saab Eesti kitsaima pangahoone.

EVEA pangahoone 20- meetrise laiuse põhjus ei ole siiski originaalitsemine. Ainult 20 meetri laiuse ja 100 meetri pikkuse hoone võimaldab ehitada Stockmanni kaubamaja vastas asuva krundi kuju. Ka hoone kõrgusel on piiraja. Kõrvalolev elumaja ei luba panga ühte otsa ehitada üle nelja korruse. Kõrgem ehitis oleks elumaja akendele jätnud normidest vähem päikesevalgust.

Kõrval asuv elumaja oli ka põhjus, miks algselt planeeritud raudbetoonvaiade asemel rajati pank puurvaiadele. Mis oleks kõrvalolevast elumajast järgi jäänud, kui maasse rammitakse 40meetriseid vaiu, vastab EVEA Panga Kinnisvaraarenduse ASi tegevdirektor Ants Raja küsimusega alusvaiade vahetuse kohta. Puurvaiad on raudbetoonvaiadest ka tunduvalt suurema kandevõimega. Viie raudbetoonvaia asemel ühe puurvaia kasutamine oli ökonoomsem.

Kuna ehitatakse ilma laenuta, ainult omavahenditest, on ehituslik kokkuhoid omaette eesmärk. Esialgu on otsustatud loobuda panga siseruumides isegi ripplagedest. «Paneme hiljem, kui rahalised võimalused on lahedamad,» selgitab Raja. Ehitusse investeerimise asemel on otsustatud raha paigutada pangatehnoloogiasse. Näiteks arvutivõrku peab Raja kaasaegsemaks kui vastvalminud Hoipangal. Info läbilaskevõime on suurem.

Ehituse kestus on teiste pangahoonetega võrreldes pikk -- kaks aastat (1996. a juuli -- 1998. a juuni).

Hetkel kuum