Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Balti meregigandid müügiks

  Läti Merelaevanduse kolmandiku aktsiate erastaja valib Läti erastamisagentuur eeldatavasti tuleva aasta märtsis. Sarnaselt Eesti Merelaevanduse erastamisega on lõpp-pakkumisi kaks -- Rootsi Wallenbergide perekonnale ja General Electricule kuuluv Tufton Oceanic Ltd ning Lavinia Corp, mille taga kuulus Kreeka laevandusperekond Laskaridis.
  Läti ja Eesti Merelaevanduse erastamist seob ühine ostuhuviline, Nomura International koos ASiga Hansa Investments. Kui Eestis jõudis nende loodud OÜ Arbonale lõppvooru, siis Lätis mitte.
  «Täpsustati tingimusi ja pakkumist agentuur meilt ei küsinud,» on Hansa Investmentsi Riia kontori juhataja Ben Wilson napisõnaline.
  «See oli agentuuri valik ja ma võin neile vaid kaasa tunda, sest nad tõesti tahtsid seda,» kommenteerib Läti Merelaevanduse president Andris Klavin?. «Võib-olla pole mul õigus, aga finantsinvestori eesmärk on odavalt osta ja kallilt müüa,» jätkab ta. Tema sõnul oli erastamisagentuuri üks tingimus ostjale keeld müüa aktsiaid kolme aasta jooksul ja laevu viie aasta jooksul.
  Leedu Merelaevanduse erastamisplaani koostab Coopers & Lybrand, kellega sõlmisime lepingu eelmisel kolmapäeval, räägib Leedu Merelaevanduse tegevpresident Arturas Gedgaudas.
  Nelja kuu jooksul peab firma plaani esitama, siis on neli kuud investori leidmiseks, jätkab Gedgaudas.
  Plaani Leedus erastamisel osaleda avalikustas eile Hansatee peadirektor Enn Pant. «Miks mitte minna ja proovida,» kommenteerib ta. Esimese sammuna käivad Hansateel Leedu Merelaevandusega ühiste liinide avamise läbirääkimised.
  Eesti Merelaevanduse turuväärtuse arvutamisel pakub firma endine tegevjuht Toivo Ninnas suurusjärguks 1,3 mld krooni. Kuigi 70% aktsiate eest maksis ESCO Holding 700 mln krooni, arvestab Ninnas ka investeeringuid ja firma laenukoormust, mis on suurusjärgus 100 miljonit dollarit.
  Andris Klavin? peab Läti Merelaevanduse umbes 370 miljoni dollarilist aktsiakapitali turuväärtusest veidi kõrgemaks, sest ettevõte töötas eelmised neli aastat kahjumiga. Oma 72 laevaga firma eduks peab ta uusi tankereid ja unikaalseid külmutuslaevu. Saksa pankadelt sai Läti Merelaevandus ligi 100 mln dollarilise krediidi, millega ehitab kaks uut laeva.
  «Koos partneritega kontrollime 56 protsenti Venemaa transiidist,» alustab Gedgaudas Leedu Merelaevanduse turuväärtust hinnates. Turuväärtust pean 200 miljoni dollarilisest aktsiakapitalist mitu korda kõrgemaks, naeratab ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Hinnatõus on viinud tarbijad musta masendusse
Hullumeelsesse kõrgusse kerkinud inflatsioon on räsinud Eesti inimeste kindlustunnet, kodukulud on endiselt sõja tõttu lendu tõusnud ning toiduhindade langus maailmaturul ei taha kuidagi jõuda siinsetesse poodidesse.
Hullumeelsesse kõrgusse kerkinud inflatsioon on räsinud Eesti inimeste kindlustunnet, kodukulud on endiselt sõja tõttu lendu tõusnud ning toiduhindade langus maailmaturul ei taha kuidagi jõuda siinsetesse poodidesse.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Goldman Sachs ootab ulmelist nafta hinna tõusu
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Matti Maasikas: sõja olukorras mõeldakse sõjast, muu on spekulatsioon
Meie peamine eesmärk peab olema toetada Ukraina võitu ja see saab olema selline, mis on ukrainlastele piisav võit, neid rünnati, nemad panevad need piirid maha, rääkis Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Matti Maasikas.
Meie peamine eesmärk peab olema toetada Ukraina võitu ja see saab olema selline, mis on ukrainlastele piisav võit, neid rünnati, nemad panevad need piirid maha, rääkis Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Matti Maasikas.
Redgate: Eesti võlakirjade riskimarginaal on kiirelt tõusnud
Eesti oleks võinud 10aastaste võlakirjade emissiooni saada täis ka natuke väiksema intressiga kui 4%, aga igal juhul võib öelda, et geopoliitiline olukord on meie riskimarginaali tublisti tõstnud.
Eesti oleks võinud 10aastaste võlakirjade emissiooni saada täis ka natuke väiksema intressiga kui 4%, aga igal juhul võib öelda, et geopoliitiline olukord on meie riskimarginaali tublisti tõstnud.

Olulisemad lood

Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.