10. detsember 1997 kell 22:00

Põhjalas kallineb elektrienergia

Kokkola energiaettevõtte direktor Juhani Paananen tunnistas Kauppalehtile, et kuulab murelikult nende kõnemeeste väiteid, kelle sõnul energiaturu avanemine ning konkurentsi tihenemine viib elektri hinna alla.

«Kuidas saavad meie hinnad alaneda, kui need on Euroopa tasemega võrreldes juba praegu äärmiselt madalad?» imestab Paananen.

Paananen viitab viimasel ajal maakondade energiaettevõtete ümber tekkinud sagimisele. Viimati on enim kõneosavust pruugitud Savon Voima ümber, mida soovib osta Rootsi suurkontsern Vattenfall. Soome IVO peab ostuläbirääkimisi Jyväskylä ja Tuusulanjärvi energiaettevõtetega.

«On selge, et rootslased pole siia tulnud diakooniatööd tegema. Põhjus on palju radikaalsem. Nende eesmärk on äri teha,» ütles Paananen.

Vattenfalli 1,1 miljardi Soome marga suurune ostupakkumus ei vasta Savon Voima praegusele väärtusele. Arvestatud on eelkõige firma oodatava väärtusega pärast energia hinna tõusu.

«Põhjala energiakontsernid ootavad 2000. aasta algust, mil energiaülekanded Põhjala ja Kesk-Euroopa vahel tõeliselt konkurentsile avanevad. Siis on oodata Põhjamaade ja Kesk-Euroopa hinnataseme ühtlustumist. Euroopas langeb hind 4--5 protsenti, Skandinaavias aga tõuseb 40--50 protsenti,» ütles Paananen.

Hinnatõusu peab vältimatuks ka IVO tegevdirektor Heikki Marttinen, ehkki prognoosib tagasihoidlikumat tõusu. «Loomulikult sõltub investeeringute tulusus elektrienergia tulevasest hinnast, ent arvesse tuleb võtta ka tekkivat sünergiaefekti ning üldist efektiivsuse kasvu,» ütles ta. KL

Hetkel kuum