11. detsember 1997 kell 22:00

Rootsi keskpank tõstis repomäära

Täna avalikustatav Jaapani Liberaaldemokraatliku partei finantsabipakett koos laiema majandusabinõude plaaniga oli ka eile valuutaturgude tähelepanu keskmes. Turud on ettevaatlikud, usk kavandatavatesse abinõudesse ei ole eriti suur. Ettevaatlikuks tegi Tokio börsi Nikkei indeksi 2,6protsendiline langus ning Korea woni kursi 10protsendiline kukkumine.

Ebamäärase jeeni seisu tõttu oli kauplemine dollariga suhteliselt hõre -- peamiselt osteti jeeni vastu Saksa markasid. Hommikul alustas USD marga suhtes kursiga 1,779 DEMi ehk pool penni madalamalt kui kolmapäeval lõpetati. Tegemist on siiski väikese korrektsiooniga -- üldine dollari trend on ülespoole. Eile avaldatud jaemüügitulemused näitasid novembris mõõdukat (0,2protsendilist) kasvu. Wall Streeti analüütikud prognoosisid, et kasv on tunduvalt suurem. Kui pildile lisada pidev majanduskasv ning mõõdukas töökohtade lisandumine, on selge, et USA majandus ei näita ülekuumenemise märke ning analüütikud on peaaegu üksmeelsel seisukohal, et Föderaalreservid jätavad 16. detsembril toimuval vabaturukomitee istungil intressimäärad endisele tasemele.

Eile õhtul oli dollari kurss 1,774 DEMi ehk 14,192 krooni.

Rootsi keskpank otsustas eile tõsta repomäära 25 baaspunkti võrra 4,35 protsendini. Uus intressimäär jõustub järgmisel teisipäeval. Krooni kurss tõusis hommikul 1,8315 Eesti kroonini, kuid hiljem langes taas alla 1,83 krooni.

Kulla pealelõunane fiksing Londonis oli 284,40 dollarit unts.

Hetkel kuum