• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Island ei taha astuda ELi

  Islandil ei ole mingit otsest majanduslikku vajadust ELi minna, sest sellega 1994. a sõlmitud Euroopa majanduspiirkonna (EMP) leping tagab Islandile vaba pääsu Euroopa siseturule, lisas president. Mäletatavasti sõlmiti EMP leping ELi ja EFTA riikide vahel. Praegu kuuluvad sinna peale Islandi Norra, Liechtenstein, ?veits.
  See leping annab Islandile kõik ELi soodustused, kuid jätab talle ühtlasi võimaluse sõlmida iseseisvad lepingud ELi mittekuuluvate riikidega. Presidendi sõnul võimaldab praegune süsteem nautida ELi siseturu vilju, kuid loovutamata seejuures oma otsustusõigust Brüsselile.
  Islandi erakondadest pooldavad riigi astumist ELi vaid opositsioonis olevad sotsiaaldemokraadid, kuid valitsusparteid ei ole avalikku ELiga seotud arutelu käivitanud.
  Islandi ELi-vastase hoiaku peamine põhjus on kalapüük, mis annab 70% kõigist Islandi ekspordituludest ja on riigi heaolu peamine alus. ELis kuulub kalapüük põllumajanduspoliitika alla ja otsustusõigus selle üle läheks Brüsselile, mis oleks Islandile majanduslikult ohtlik.
  Presidendi arvates on EList väljaspool olemine riigile üksnes kasulik. «Majandus globaliseerub nii kiires tempos, et me võime sõlmida kaubandussuhteid kas Põhja-Ameerika, Aasia või Lõuna-Ameerika riikidega, ilma et me peaksime Euroopast välja tegema,» sõnas ta. «Kuid see muidugi ei tähenda, nagu sooviks Island Euroopa edasisest arengust kõrvale jääda.»
  Majanduslikult saab Island hästi hakkama. 1990. aastate algul oli Islandis küll majanduskriis, kuid isegi siis tõusis töötus ainult viie protsendini, mis näitab väga paindlikku tööturgu. Praegu on tööta neli protsenti aktiivsest rahvastikust.
  Mullu oli majanduskasv 5,25% ja tänavu 4,5%. Inflatsioon on püsinud keskpanga seatud piires ja on sel aastal 2% ja tuleval aastal kuni 3%.
  Teiste Euroopa riikide eeskujul valmistub Island praegu piiride avamiseks, täie hooga käib riigiettevõtete erastamine ja pensionisüsteemi reformimine. KL-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Romek Kosenkranius: kolm probleemi, mille lahendamine toob investeeringud suvepealinna
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kinnisvara areneb – tahaks ka sellest osa
Käes on uus nädal ja uus märkimisperiood. Eilsest on võimalik märkida endale Arco Vara osalust. Mina hetkel aktsionär pole, aga kuna Arco Vara tundub huvitav ettevõte, siis otsustasin analüüsida, kas on aeg seda muuta.
Käes on uus nädal ja uus märkimisperiood. Eilsest on võimalik märkida endale Arco Vara osalust. Mina hetkel aktsionär pole, aga kuna Arco Vara tundub huvitav ettevõte, siis otsustasin analüüsida, kas on aeg seda muuta.
Venipak avab Eestis kaks uut pakisorteerimise keskust
Venipak kavatseb Eestis investeerida 200 000 eurot, avada kaks uut pakkide sorteerimiskeskust Türil ja Viljandis.
Venipak kavatseb Eestis investeerida 200 000 eurot, avada kaks uut pakkide sorteerimiskeskust Türil ja Viljandis.
Suurest perest kallite autodeni: eksperdid paljastavad oma suurimad rahalised eksimused
Financial Timesi eksperdid paljastasid, missugused olid nende suurimad rahalised ebaõnnestumised.
Financial Timesi eksperdid paljastasid, missugused olid nende suurimad rahalised ebaõnnestumised.