18. detsember 1997 kell 22:00

T?ehhi sai uue peaministri

Poliitiliselt sõltumatu Tosovsky on T?ehhi teine peaminister pärast T?ehhoslovakkia lõhenemist ning ta võtab ameti üle viis ja pool aastat ametis olnud Vaclav Klausilt, kes oli sunnitud partei valimiskampaania rahastamise ümber puhkenud skandaali tõttu novembri lõpus ametist tagasi astuma.

Presidendilossis peetud ametissenimetamise tseremoonial ütles Tosovsky, et ta võttis ameti vastu presidendi korduva pealekäimise ja riigi sisepoliitilise arengu tõttu. Ta ütles, et peab oma ülesandeks olukorra kiiret stabiliseerimist ning et tema kabinet saab üksnes piiratud võimu- ja tähtajamandaadi. Arvestades tema ettevaatlikku tegutsemist keskpangas oldud kaheksa aasta jooksul, ei oodata Tosovskylt mingeid radikaalseid poliitilisi muudatusi. Oma tulevase valitsuse koosseisu ta ei tutvustanud, rõhutas üksnes, et Vaclav Klaus sinna ei kuulu.

Valitsuse suurimaks prioriteediks nimetas Tosovsky majanduskasvu taaselustamist, samuti riigi ühinemist Euroopa Liidu ja NATOga.

T?ehhi krooni kurss tõusis ja aktsiaturg stabiliseerus pärast Josef Tosovsky peaministriks nimetamise uudist. Kolmapäeval oli T?ehhi krooni kurss Saksa marga suhtes 19,302, mis oli kõrgeim tase pärast Klausi valitsuse tagasiastumist novembri lõpus. Krooni tugevnemine näitab, et majandus- ja finantsringkonnad usaldavad uut peaministrit. 50 juhtiva ettevõtte PX 50 indeks kerkis 5,6%.

Kuid Josef Tosovskyl on ka tugev poliitiline toetus. Teda toetavad kaks valitsusse kuulunud väiksemat parempoolset parteid täielikult ja Klausi ODS-erakond osaliselt, samuti opositsiooni kuuluvad sotsiaaldemokraadid. Kuid pikaealist valitsust tal ilmselt kokku panna ei õnnestu, kuna paljud erakonnad pooldavad ennetähtaegsete valimiste korraldamist.

Välisasjatundjad on Tosovsky suhtes üsna kriitiliselt meelestatud. «Töötades enne keskpanga juhtima asumist Londonis, ei saanud ta täielikult aru panganduse reguleerimise ja järelevalve keerulisest korraldusest. See on ka üks põhjus, miks tal ei õnnestunud keskpanga juhina reguleerida T?ehhi pankade tegevust, ehkki ta kaitses keskpanga sõltumatust valitsusest hästi,» sõnas üks kriitik.

Turumajandusreformide imelapsena tuntud T?ehhil on olnud tänavu tõsiseid majandusprobleeme. Keskpank oli sunnitud mais krooni kursi vabaks laskma, sest välisinvestoreid kohutas kasvav kaubandus- ja jooksevkontopuudujääk. Sellele järgnes kiire krooni kursi langus.

Järgmisel aastal seisab riigil ees hindade liberaliseerimine. Energia ja kütuse käibemaks tõuseb jaanuaris viielt protsendilt 22 protsendile, sigarettide ja alkoholi aktsiisid tõusevad samuti. REUTERS-BNS-KL-FT-ÄP

Hetkel kuum