4. jaanuar 1998 kell 22:00

Leedu valis presidenti

Analüütikute hinnangul on rohkem tegemist isiksuste- kui poliitikatevahelise valikuga, sest mõlemad liberaalsed kandidaadid toetavad Leedu turumajandusreformide jätkamist ning Leedu pürgimist ELi ja NATOsse. Kuid nende kandidaatide eelistamine näitab ka rahva protestivaimu, kuna inimesed on pettunud nii reformikommunistides kui ka paremerakondades ning tahavad näha liidrite seas uusi nägusid.

44aastane Paulauskas, keda on avalikult toetanud senine president, 65aastane Algirdas Brazauskas, kogus 21. detsembril peetud valimiste I voorus 45% häältest. Endise USA keskkonnakaitseagentuuri töötaja, 71aastase Adamkuse poolt oli 29,3% hääletanuid. Kuigi vahe oli suur, ennustati lõppvoorus tasavägist tulemust, kuna I voorus kolmandaks jäänud ja 12,5% häältest kogunud Leedu parlamendi spiiker Vytautas Landsbergis kutsus oma valijaid toetama Adamkust.

Landsbergis, kes pälvis tohutu populaarsuse Leedu juhtimisega taasiseseisvusele 1990. aastate algul, on vaatamata tema Isamaaliidu võidule viimastel parlamendivalimistel järjest toetust kaotanud ning nüüd peetakse teda jäiga hoiaku tõttu pigem Leedut lõhestavaks kui ühendavaks jõuks. Kuid tema toetusel Adamkusele võib olla määrav tähtsus.

Ameerika leedulane Valdas Adamkus on karismaatilise loomu ja laitmatu renomeega poliitik. Energilise esinemisega Arturas Paulauskas on samuti poliitikas uustulnuk: varem on ta töötanud riikliku aseprokurörina ja saavutanud suurt edu organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemisel.

3,7 mln elanikuga Leedu SKT kasvas 1997. a esimese kolme kvartaliga 6,4%, võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, ja oli 27,821 mld litti. Leedu üheksa kuu SKT ühe elaniku kohta oli 7501 litti. Leedu majanduskasvuks ennustatakse tänavu 5% ja inflatsiooniks alla 10%.

II kvartalis kasvas Leedu majandus 11,3 ja I kvartalis 7,1%. Leedu majanduskasvu mootorid olid peamiselt põllumajandus, tööstus, hotellindus, toitlustamine, transport jm teenindussektorid.

Leedu riigi välisvõlg oli detsembri alguse seisuga 5,738 mld litti (1,435 mld dollarit). 11 kuuga kasvas Leedu võlg 938,8 mln liti (234,7 mln dollarit) võrra.

1. detsembril moodustas Leedu välisvõlg 15,7% riigi SKTst ja 29,3% riigi aastasest ekspordimahust. REUTERS-BNS-DI-ÄP

Hetkel kuum