5. jaanuar 1998 kell 22:00

Dollaril taas uued rekordkursid

Uue aasta esimesele täisnädalal olid investorid täis usku USA majanduse edasise kasvu suhtes, samas oldi mures jätkuva Aasia majanduskriisi ning mitte nii tugeva Saksamaa majanduse pärast. Dollari kurss ületas 133 jeeni taseme ning maaklerite sõnul on tõenäoline, et kursitõus ei peatu enne 135 jeeni. Jaapani aserahandusminister Takeshi Komura väljendas eile muret jeeni liigse nõrgenemise pärast ning ähvardas sekkumisega, kuid analüütikud kahtlesid interventsiooni efektiivsuses. Ameerika turgudel jõudis dollari kurss juba 133,70 jeenini, mis on dollari kõrgeim kurss alates 1992. aasta maist, langes aga seejärel kiiresti 133,50 USD/JPYni.

Langus Kagu-Aasia finantsturgudel jätkus hoogsalt ka eile. Aktsiate hinnad langesid Tokios, Hongkongis ning Malaisias. Regiooni valuutad -- Malaisia ringgit, Indoneesia ruupia, Tai baht ja Filipiinide peeso langesid USA dollari suhtes uutele rekordmadalatele tasemetele.

Saksa marga suhtes oli dollar eile Aasia turgudel ettevaatlik, liikudes vahemikus 1,797--1,799 DEMi. Euroopas aga jätkus ühemõtteline tõusutrend. Dollar liikus kiiresti üle 1,81 DEMi taseme ning jõudis õhtuks 1,8185 DEMi ehk 15,548 kroonini.

Dollar sai tugeva toetuse suurriikide kõrgete ametnike poolt. USA rahandusminister Robert Rubin prognoosis Ühendriikide jaoks tugevat majanduskasvu ja madalat inflatsiooni ka 1998. aastaks. Samas ei näe ta deflatsioonis ohtu majandusele, oponeerides niimoodi Fedi juhile A. Greenspanile. Kantsler Kohl seevastu prognoosis riigi majanduskasvuks 2,5%, varem prognoositi selleks 3%.

Hetkel kuum