6. jaanuar 1998 kell 22:00

Kuld 18 ja poole aasta madalaim

Jeen päevas -- nii võib iseloomustada viimaste päevade dollari kursitõusu Jaapani valuuta suhtes. Eile tõusis USD kurss 134,40 jeenini -- kõrgeim alates 1992. aasta aprillist. Kahtlused, et Jaapani keskpank võis sooritada dollari tugioste, viisid kursi taas alla, korraks isegi 132,60 jeenini.

Nõudlus dollari järele Kagu-Aasias viis uue rekordmadala kursini ka Indoneesia ruupia ja Tai bahti.

Jaapani aserahandusminister Eisuke Sakakibara peaks sel nädalal kohtuma USA rahandusministeeriumi ja Föderaalreservide kõrgete ametnikega. Analüütikud on aga seda meelt, et sealt saareriigile erilist abi ei tule. USA rahandusminister Robert Rubin väljendas esmaspäeval rahulolu tugeva dollari üle. Vähetõenäoline on ka USA ja Euroopa riikide sekkumine, enne kui Jaapan ei ole kasutusele võtnud otsustavaid meetmeid riigi majanduse, eriti sisetarbimise elavdamiseks. Kui keskpangad ei võta aga midagi ühiselt ette, on 135 jeeni tase vaid päevade küsimus.

Ennelõunal liikus dollar tõusvas joones ka Saksa marga suhtes, mil USD kurss tõusis 1,8337 DEMini ehk 14,67 kroonini. Pärastlõunal mark veidi kosus ja dollari kurss oli õhtul 1,8222 marka (14,578 krooni).

Saksamaa majandusuuringute instituut prognoosib selleks aastaks majanduskasvu tõusu möödunud aasta 2,2 protsendilt 2,5-le, mis oli küll veidi pessimistlikum kui kantsler Kohli poolt esmaspäeval väljaöeldu.

Tugeva müügisurve tõttu USAs fikseeriti kulla hinnaks eile ennelõunal Londonis 281,80 dollarit unts, mis on madalaim fiksing alates 1979. aasta 3. juulist.

Hetkel kuum