10. veebruar 1998 kell 22:00

Kriisi võlu ja valu

Tais hakkab majanduskriis mööduma, väidab 22. jaanuari Bangkok Posti esi-lehekülg. Tai päevalehes tuntakse halvasti varjatud rõõmu, et naabritel, Malaisial ja Indoneesial, läheb kõik jätkuvalt allamäge. Tuttavalt eestlaslik. Tegelikult olid Tai raskemad päevad veel ees. Kaks päeva hiljem sai dollari eest rekordiliselt 55 bahti. Tai börsi indeks SET tõusis pärast pikka langust alles 29. jaanuaril 3%. Tai baht oli alates 2. juunist 1997, kui valitsus loobus fikseeritud kursist, nõrgenenud 52,9%.

Vaatamata bahti nõrgenemisele välisvaluutade suhtes kaks korda on paljud hinnad samad, mis pool aastat tagasi. Seega on ka eestlase jaoks muutunud elu Tais kaks korda odavamaks. Pliivaba bensiini liiter maksab 3,5 krooni, tänaval grillitud lihavarras 1,4 krooni, Big Mac 7 krooni. Konditsioneeri ja du?iga hotellitoa kahele leiab 140 krooni eest. Tundub uskumatu ja väga ahvatlevana.

Kuid modelleerime sama olukorra Eestisse. Täna saab soomlane oma marga eest 2,6 Eesti krooni. Peaaegu kõik hinnad on talle soodsad. Ühtäkki hakatakse Soome marga eest andma 5,2 Eesti krooni. Hinnad jäävad aga Eestis samaks. Turism muutuks kiiresti ohjeldamatuks orgiaks. Kui kaua meie närvid vastu peaksid? Vähem kui tailastel.

Tai püüab kaitsta oma majandust odava raha eest, kuid ettevaatlikult. Turismil on siin eriline tähendus. Loodetakse, et 1998. ja 1999. aasta jooksul külastab Taid 17 miljonit turisti, kes kulutab seal 600 miljardit bahti ehk 166 miljardit Eesti krooni. Madalad hinnad ergutavad kulutama ning kokkuvõttes kulutatakse rohkem kui kõrgema hinnataseme juures. Siiski on mitmed välismaalasi teenindavad hotellid sidunud oma hinnakirjad dollariga. Toidu hind on poole aastaga tõusnud umbes 20%. Kohalike jaoks on hinnad enamasti samad.

Kõige kauem peavad hindu tõstmata vastu majandusharud, mis on rajatud kohalikule tööjõule ja toormele. Kütuse hind on tõusnud pidevalt, kuid on endiselt üks odavamaid maailmas. Veel odavamat bensiini olen kohanud vaid ühes Araabia emiraadis. Kohalikele oli seal bensiin koguni tasuta.

Tai 14 panka on välja laenanud 4 777 878 000 000 bahti ehk 1,3 triljonit Eesti krooni. Hoiuseid on neis pankades 1,1 triljoni krooni eest. Probleem on sama, mis Eesti pankades, laenud kasvasid kiiremini kui hoiused. Tai baht ei pidanud pingele vastu. Hoopis väiksema mahuga Eesti kroon tõrjus rahvusvaheliste valuutaspekulantide rünnakud edukalt. Kuskil siin võivad olla põhjused, miks Eesti ülikiire arengutee võib mitte korrata Kagu-Aasia stsenaariumi.

76,5% pangandusturust kuulub viiele suurpangale. Viimasel ajal on just väiksemad pangad tegutsenud riskantsemalt ja kaotanud turuosa. 14 panka on Tai jaoks selgelt liiga palju. Tai börs pakub ka praegusel langusperioodil head mänguvälja spekulatiivsele investorile. SET-indeks on alates 1996. aastast liikunud 1400 punkti tasemelt järjekindlalt alla. Tänane kõikumine toimub juba 450 punkti juures. 29. jaanuar polnud mingi eriline börsipäev, kui 10 edukamat aktsiat kasvas 18--23% ning 10 aktsiat kaotas 15--30% oma väärtusest.

Bangkokis loodetakse, et välisinvestorid tulevad peagi nende börsile tagasi. Arvestades Tai arengutaset, pole uus ülikiire tõus välistatud. Keegi ainult ei tea, millal see algab. Nii nagu pole veebruariski selgust Tallinna börsil. Seni teevad Taimaal äri Euroopas kaotanud keskeas mehed. Nad peavad väikseid nostalgilisi baare, kauplusi ja turismifirmasid, elavad kokku tailannadega ning sigitavad lapsi, kes pole nahavärvilt valgemad kui nende mängukaaslased.

Margus Mets on ajakirjanik ja ASi Pressinvest juhatuse esimees. Viimastel aastatel on ta käinud Kagu-Aasia, India ookeani äärsetes, Araabia ning Põhja- ja Kesk-Aafrika riikides.

Hetkel kuum