8. märts 1998 kell 22:00

Kas praegu on õige aeg investeerida börsile?

Kindlasti on börsil aktsiad praegu väga odavad. Eriti puudutab see tööstussektorit. Aktsiad väljendavad ettevõtte väärtust ning see on praegu tunduvalt suurem, kui börsilt paistab. Samuti võib arvata, et pangasektori aktsiate normaalne tase peaks olema tunduvalt kõrgem, kui see praegu on. See tähendab, et ega pääsu ei ole, varem või hiljem hakkab börs ülespoole liikuma.

Kui mul oleks vaba raha, siis ma ei läheks börsile mitte mingil juhul spekuleerima lühikeste ja ühe päeva tehingutega. Selle asemel võtaksin sisse pikaajalise positsiooni, nagu ütlevad börsimehed. Ma olen aga optimist ja arvan, et kindlasti ei jää börs nii madalale tasemele, nagu praegu on.

Ei usu, et mingit suurt tõusu tuleb, aga kui vaba raha on ja pole seda kuhugi panna, siis võib selle ka börsile investeerida. Sellist hirmu ei ole, et aktsiate hinnad oluliselt langeksid. Kellel oma ettevõtet ei ole, see võiks raha börsil hoida.

Ma ei usu, et meie majanduses käesoleval aastal mingi krahh tuleb. Töökaid inimesi on meil küll ja eks majandus areneb ikka edasi. Nüüd tuleb aga raha teenida raske tööga. Enam ei ole võimalik raha nii kergelt teenida nagu möödunud aastal tänu börsile.

Börsile võib alati minna, kui ainult tead, mida teed ja millega riskid. Teenida on võimalik nii langeval kui tõusval turul. Kui aga börsile minnakse, siis tuleb arvestada seda, et möödunud aasta suvine mull enam ei kordu ja tõus nii suur ei ole. Aga ma arvan, et aruka ja ettevaatliku investori jaoks on momendil üle pika aja üks parem aeg börsile investeerida. On selline subjektiivne tunne, aga ma ei ole spetsialist.

Lühiajalise rahaga minna ei soovita. Lühiajalise rahaga võib börsile minna hullumeelne või see, kes soovib väga teravaid elamusi. Endal mul aktsiaid ei ole. Ma ei mängi üldse, ei taha halle juukseid, aga ma jälgin pidevalt, mis börsil toimub. See on üks indikaator.

Kui on vabu vahendeid ning kui ei kasuta raha millekski muuks ja arvestades börsi tõusu aasta lõpuni, siis loomulikult võiks investeerida pikaajalistesse võlakirjadesse. Igal juhul on see tulusam kui panna see raha panka deposiiti või hoida niisama.

Ilmselt iseloomustab aga Eesti börsi sellel aastal mängimine lühiajalistele tõusudele. See peab aga olema selline investor, kes suudab börsiga päevast päeva kaasas käia ja kellel on pidevalt infot börsil toimuva kohta. Ettevõtjad peaksid rõhuma oma põhitegevusele ja paigutama oma raha tootmisse, et parandada oma ettevõtte konkurentsivõimet.

Hetkel kuum