25. märts 1998 kell 22:00

Pank, mida ehib vana lift

Eestis pole palju pangamaju, mis on esialgset funktsiooni nii pikka aega säilitanud. Mulle meeldivad selle maja olemus ja kaunid detailid: vana tammepuust trepp ja pöörduks.

Veel seisab seal väga tore lift. Oleks lausa jumalik, kui see töötaks ja vaikselt naginal üles-alla sõidaks.

Kahetsusväärselt lõhuti aga viimase remondi ajal välja mõned 20. aastatest pärit detailid. Osa neist oleks võinud siiski säilitada, nad olid seda väärt. Näiteks vana pangaleti paneelid õnnestus leida Standardi laost. Tundub ka, et sisearhitekt on üllatavalt palju rõhku pannud sädelevatele seinapaberitele. Samas mõjub ruum ja tema interjöör siiski auväärselt. 7 punkti.

Kontori vanaaegses stiilis interjöör on jätkuks maja ajaloolisele välisilmele. Ruumilahendus on tänu liigendatusele huvitav -- ühel pool klienditeenindussaal ja teisel istumisnurk. Värvid on harmoonilises kooskõlas ja mõjuvad soliidsena, nagu ka puidust teeninduslett. Veidi odavana paistab istumisnurga pehme mööbel. Tundub, et vastupidiselt disaineri kavandatule on ruum alavalgustatud. Suurejoonelised vasest valgustid tellerite töökoha juures ei põlenud. Kõrvaltvaatajana tundusid tellerite töökohad kitsavõitu. On küllaltki keeruline paigutada kaasaegne pank romantilisse salongilikku ruumi. Lahendusega võib rahul olla. Hindeks paneksin 7 punkti.

Selles kontoris annab roosaka tooni ja puiduvärvi mööbli kombinat-sioon hubase tunde.

Kuigi avatud fuajee kisub hubasust pisut vähemaks, sest on natuke ebamugav, kui inimesed istumisnurga ees pidevalt saalivad.

Ruum ise jätab usaldusväärse mulje.

Meeldiv on, et vanalinna kontorisse pole püütud luua midagi modernistlikku. Ka ruumi suurus vanalinna kontorina on optimaalne. Ent letiosa on kliendi jaoks veidi kõrge või oleks kliendil mugavam, kui teenindustool oleks kõrgem. Valgustus võiks olla omapärasem. Värvivalik aitab rõhutada pangatraditsioonide järjepidevust. Paneksin tugeva 7.

Mulle meeldib, et selles kontoris pole püütud midagi modernset teha. Meeldiv on, et ruumi on jäetud vanad põrandad -- kindlasti on see taotluslik, et näidata pikaajalisust. Aga plaatide hulgas on ka katkisi.

Valgustus on tagasihoidlik, lettide kohal tavalised päevavalguslambid, mis vana sisustuse juurde ei sobi. Tänapäevased kontorid jätavad tavaliselt valge mulje, ent see kontor tundub hämaram ja tumedam.

Kontorit olnuks võimalik esinduslikumaks teha. Mulle jätab ta üsna neutraalse mulje, ei mingeid eriti positiivseid ega negatiivseid emotsioone.

Värvilahendused on sobivad, värvidega sobib ka mööbel. Koht väärib 6 punkti.

Hetkel kuum