15. aprill 1998 kell 22:00

Leedu telekomi erastamine lükkub edasi

Algselt pidi ettevõtte müük selguma juba möödunud kuul, kuid viivitused Leedu telekommunikatsiooniseaduse vastuvõtmisega lükkasid erastamist edasi. Lisaks leiab Leedu valitsus, et aktsiate eest pakutav hind on liiga madal.

Valitsus tahtis kevadel müüa kaks kolmandikku telekomi aktsiatest 11,4--14,3 miljardi Eesti krooni eest, et kasutada müügist saadud raha elanike nõukogudeaegsete rublahoiuste hüvitamiseks.

«Telekomi eest pakutav hind on praegu palju madalam ning valitsus peab otsustama, kas maksta hoiustajate hüvitused välja hiljem ja telekomi erastamisega mitte kiirustada,» ütles Leedu parlamendi spiiker Vytautas Landsbergis.

Uudisteagentuuri Reuters andmeil pakkus Tele Danmark aktsiate eest läinud nädalal 450 miljonit dollarit ehk 6,57 miljardit krooni. Ka Telia ja Soome telekomi pakkumus on sarnases suurusjärgus.

Landsbergise sõnul viis telekomi aktsiate hinna alla soodustuste kehtestamine kohalikele kõnedele ja sellega kaasnenud protestimeeleavaldused.

Ekspertide hinnangul langetab hinda tasuta kõnetundide võimaldamine elanikkonnale ja telefonside subsideerimine teatud tarbijagruppide osas.

Leedu telekom on riigi kõige tulusam ettevõte, mille kasum ulatus läinud aastal 572 miljoni kroonini. Ettevõttel on tavavõrgus ligi miljon klienti. Peale selle on firmal vähemusosalus NMT-450 operaatorfirmas Comliet ja GSM-operaatorfirmas Bite. Comlietil on 12 000 klienti ja Bitel 50 000. Hiljuti saadi ka DCS litsents. BNS-KL-ÄP

Hetkel kuum