19. aprill 1998 kell 22:00

Kuidas hoida ära suhete halvenemist välispartneriga?

Märgid, mis hoiatavad ärisuhete halvene-mise eest, on erinevad nii riikide kui ka turgude kaupa. Mõned partnerid hilinevad krooniliselt oma aruandlusega, teised on täpsed nagu kellavärk. Kogu küsimuse võti on selles, et märgata muudatusi oma partneri tegevuses.

Kõigepealt tuleb piiritleda, missugune on välispartneri «normaalne» käitumine igas olukorras. Seda võiks küsida oma müügiosakonnalt, aga ka teiste osakondade juhtide käest. Mõned sagedamini esinevad näited «hoiatusmärkidest» on:

- kommunikatsioon -- kui tihti ja missugust vastukaja olete harjunud saama oma välispartnerilt? Tõsise hoiatusena peaks võtma juba seda, kui vastaspoole kaebused jäävad ära. Selgitage, kas põhjus võib olla selles, et partner pole ärikontaktidest enam huvitatud. Tähelepanelikuks tuleks muutuda ka siis, kui hakkate saama ebamääraseid kaebusi;

- maksuaeg ja tingimused -- olge tähelepanelik, kui maksuajad muutuvad;

- osalemine kohtumistel -- kas välispartner püüab leida vabandusi ja põhjusi, et mitte ilmuda kokkusaamistele? Kas teiega kohtumistele saadavad firmajuhid oma asetäitjaid?;

- välispartneri ootamatu soov saata kaup tagasi;

- muudatused partnerfirma struktuuris, müügimeeskonnas või juhtkonnas;

- järsud hinnamuutused;

- uued seadused äripartneri asukohariigis, mis võivad mõjutada teie äri;

- muudatused teie ja äripartneri finantskorralduses.

Tehke oma meeskonnale ülesandeks seada äripartnerid paremusjärjekorda. Püüdke koos meeskonnaga leida potentsiaalse probleemi alged enne, kui probleem on käes.

Olge valmis küsima oma äripartnerite käest, kas nemad näevad mõnda potentsiaalset probleemi suhetes teiega. Siin tuleb arvestada, et osa äripartnereid ei taha või ei julge seda teile öelda ja teised võib-olla ei märka probleemi sama nurga alt kui teie. Näiteks võib äripartner näha liitumises suurema organisatsiooniga suurt plussi, teie arvates aga pole see vajalik. Oma äripartnerit tuleks julgustada rääkima probleemidest kohe, et oleks võimalik ennetada olukorra tõsinemist.

Hetkel kuum