13. mai 1998 kell 22:00

Maksuvõlad tirivad Inrekot pankrotti

Tallinna maksuameti andmeil on maksuameti nõue ligi 54 miljonit krooni, millest põhivõlga on üle 24 miljoni krooni ja intresse üle 29 miljoni krooni. Maksuameti andmeil ei ole Inreko Laeva AS alates eelmise aasta suvest sentigi maksuvõlga maksnud. Tallinna linnakohus teeb Aveal Okerni pankroti väljakuulutamise suhtes otsuse juunikuus.

Inreko Laevaga on jõudnud asi loogilise lõpuni, ütles maksuameti peadirektor Kalev Järvelill. «Nii kaua, kuni nad oma jooksvaid maksuvõlgasid tasusid, hoidsime neid lihtsalt elus,» kommenteeris Järvelill. «Neid iga hetk pankrotti lasta poleks olnud mingi küsimus,» märkis ta.

Maksuamet peab nüüd tegema kohtule taotluse lugeda Inreko Laeva ASi asemel võlgnikuks Aveal Okerni, ütles Aivar Sool Tallinna maksuametist. Ta ei välistanud, et Inreko Laeva omanikud tahtsid ärinime muutes maksuvõlgniku kadunuks kuulutada ja pankroti korral avalikkusele välja käia tundmatu firma nime.

Inreko Laeva ASi suuromanik Enn Rohula kinnitas, et ta ei tea Tallinna maksuameti pankrotiavaldusest ega pankrotimenetluse algatamisest midagi. «Rääkige meie juristiga,» oli Rohula napisõnaline, kuid möönis, et ta on Inreko Laeva võlgadest teadlik.

Inreko kontsernist välja kasvanud Lindaliini ASi jurist Alar Mikenberg ei vaielnud vastu väitele, et ärinime vahetus tehti Inreko kui tuntud nime imago säilitamise nimel. «Kuna Inreko Laeval ei ole enam oma osaluse kaudu kontrolli Inreko kontserni tütarettevõtete üle, siis ei olnud enam vaja ka säilitada Inreko nime,» põhjendas Mikenberg.

Hetkel kuum