17. mai 1998 kell 22:00

Vähi kandideerib keskpanga ette

Koonderakonna fraktsiooni aseesimehe Märt Kubo sõnul toetab saadikurühm Vähi kandideerimist Eesti Panga nõukogu esimehe kohale. «Vähi on olnud krooni kehtestamise juures, tunneb asja ja oleks mõjukas nõukogu esimees,» lausus Kubo.

Vähi sõnul on tema kandidatuuri esitamisega aga tehniline probleem, kuna tal on tehniline kõrgem haridus, mitte sellel kohal nõutav juriidiline või majanduslik haridus. «Pean praegu reaalsemaks Olev Raju ja Janno Reiljani kandidatuuri,» märkis Vähi.

Koonderakonna koalitsioonipartnerid maaparteid pole Vähi toetamise osas veel seisukohta kujundanud. «Peame seda omavahel arutama ja enne otsuse langetamist ka Vähiga kohtuma,» ütles Maarahva erakonna fraktsiooni esimees Tiit Tammsaar. «Meil on Vähiga ka kanakitkumisi olnud.»

Tammsaar lisas, et Koonderakonna ja Maarahva ühenduse juhtidega kohtumisel märkis president, et Põhjamaade kombe kohaselt juhivad ekspeaministrid riigipanka. Ühinenud opositsioon suhtub Vähi kandidatuuri esialgu ettevaatusega, kuigi opositsioonipoliitikute sõnul saaksid hääletusel Raju ja Reiljan Vähist palju vähem hääli. «Eesti Panga nõukogu esimees peab olema tugeva majandusliku haridusega, mida Vähil pole,» nentis riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees, reformierakondlane Jürgen Ligi. «Nõukogu peab ka olema suures sõltuvuses parlamendist ja esimees majandusliku taustaga, kuid Vähi on siiski rohkem poliitik.»

Eesti Panga nõukogul pole olnud esimeest juba viis kuud, sest endise esimehe Uno Mereste volitused lõppesid mullu detsembris ja riigikogu pole seni nõustunud ühegi presidendi poolt esitatud kandidaadiga sellele kohale.

Hetkel kuum