2. juuni 1998 kell 22:00

Ohtlik finantskriis

Ühendriikide aserahandusminister Lawrence Summers hoiatas, et Venemaa finantskriis võib vapustada kogu maailma ning et Moskva peab investoreid veenma reformide jätkumises.

Summers ütles Viinis maailma juhtivatele kommertspankuritele kõneldes, et Vene kriisi on põhjustanud juhtimisprobleemid, maksude alalaekumine, närvilisus maailma finantsturgudel ning langenud toorainehinnad.

«Vene probleemid võivad paisuda Kesk-Euroopa ja kogu maailma probleemiks,» ütles USA rahandusminister Robert Rubin. «Teeme praegu Venemaa, G7 riikide, IMFi ja maailmapangaga aktiivselt koostööd, et selgitada välja Venemaa finantsolukord ja otsustada, kui palju abi Moskva vajab,» ütles ta.

Aasia kriis on IMFi ressursse kahandanud 10--12 miljardi dollarini, mistõttu eksperdid kardavad, et Venemaa abistamine võib selle kapitalivaru sootuks ammendada. Clinton on püüdnud kongressi juba mõnda aega asjatult veenda, et eraldada 18 miljardit dollarit IMFi reservide täiendamiseks.

Venemaa peaminister Sergei Kirijenko arvas Prantsusmaa visiidi eel, et Venemaa ei peaks küsima lisaraha. REUTERS-BNS-ÄP

Hetkel kuum