4. juuni 1998 kell 22:00

Talinvest Suprema Bermuda-optsioonid

Bermuda tüüpi optsiooni omanikul on õigus realiseerida optsiooni igal reedel, vastandina Eestis seni peamiselt kaubeldud Euroopa tüüpi optsioonidele, mida sai realiseerida vaid iga kuu kolmandal reedel, märkis Talinvest.

Hansapanga finantstoodete osakonna juhataja Tõnis Haavel ütles, et Hansapank teeb optsioonidele järelturgu iga päev ja seega pole õige väita, nagu saaks optsioone realiseerida vaid kord kuus. «Tihedamini kui iga börsipäev ei saa ka Bermuda tüüpi optsiooni realiseerida,» märkis ta.

Talinvest Suprema derivatiivide ja struktureeritud toodete grupi juht Jürgen Kaljuvee ütles, et Bermuda tüüpi optsiooni võib realiseerida sagedamini kui Euroopa tüüpi optsiooni, seega suureneb tõenäosus, et optsiooni omanik saab optsiooni pealt positiivset tulu.

Eesti optsioonimüüjad ostavad optsioone tagasi aga müügihinnast märgatavalt madalama ja sageli päris vabameelselt valitud hinnaga, märkis Kaljuvee. «Kahjuks on optsioonide järelturul kauplemine täna Eestis praktiliselt olematu,» lisas ta.

«Kindlasti ei osteta altpoolt optsiooni sisemist väärtust,» ütles Haavel. Euroopa tüüpi optsioon on tema sõnul alati kallim kui samasugusest Bermuda tüüpi optsioonist saadav tulu, välja arvatud viimasel päeva, mil nad on sama väärtusega.

Turu suurus ei mängi siin mingit rolli, märkis Haavel.

Bermuda-optsioonid vähendavad Talinvest Suprema hinnangul optsiooni ostjate sõltuvust turusosaliste hindade liigutamisest iga kuu kolmandal reedel, mis on Euroopa tüüpi optsioonide realiseerimispäev.

Talinvest Suprema on müünud aktsia, intressi- ja valuutaderivatiive selle aasta aprillist. BNS

Hetkel kuum