16. juuni 1998 kell 22:00

Nafta hind aina madalamaks

Esmaspäeval kukkus toornafta juulilepingute barrelihind 1,03 dollari võrra ja oli 11,56 dollarit, mis on seitse dollarit madalam hind kui möödunud aasta keskmine ja oli sellel tasemel viimati 1986. a augustis.

Eile otsustasid Pärsia lahe koostöönõukogu liikmesriigid piirata naftatootmist veel 100 000 barreli võrra päevas, et püüda hinnalangust peatada. Koostöönõukokku kuuluvate Saudi Araabia, Kuveidi, Araabia Ühendemiraatide, Katari, Omaani ja Bahreini kontrolli all on pool maailma naftavarudest. Viimase aja nõudlust ületav tootmine on langetanud naftahinna maailmaturul viimase 25 aasta madalaimale tasemele.

Arvestades inflatsiooni on nafta hind praegu samal tasemel, kui see oli 1973. a naftakriisi ajal. Maailma naftaturg on naftast üle ujutatud. Ameerika naftahinnad on viimase 14 aasta madalaimad, sest seal on juba tallel erakordselt suur naftavaru. Esmaspäeval kukkus nafta hind veel 30--40 senti, kui USA Nymex avati barrelihinnaga 12,28 dollarit.

Nafta hind on muutunud ettearvamatuks, kusjuures pole võimatu, et barrelihind langeb isegi alla 10 dollari, arvas üks New Yorgi Energexi naftamaakler. Nafta hinna langust soodustab Aasia kriis, sest ühed raskustes olevad riigid ostavad naftat vähem, teised, kes naftat toodavad (Indoneesia), paiskavad turule aga võimalikult palju naftat. REUTERS-BNS-DI-ÄP

Hetkel kuum