17. juuni 1998 kell 22:00

USA Föderaalreserv ostis jeeni

Eile vahetult pärast Ameerika Ühendriikide turgude avamist sooritas USA Föderaalreserv suures mahus jeeni tugioste dollari vastu, mis kukutas USD kursi teisipäeva hilisõhtuselt 144 jeenilt 137-le. Tegelikult algas dollari langus juba hommikul pärast Jaapani valitsusringkondadest tulnud teadet, et Ühendriikide aserahandusminister Lawrence Summers võib täna Jaapanit külastada. Võimalik visiit õhutas spekulatsioone kahe suuriigi kooskõlastatud jeeni tugiostude kohta. Osad analüütikud olid see-eest kokkuleppe suhtes skeptilised. Poliitikutel oli võimalus arutada ühisaktsioone aserahandusministrite tasemel juba möödunud nädalal Pariisi kohtumisel. Pigem arvati, et nad arutavad Jaapani pangandusreformi ning pankade halbade laenude probleemi.

Turud olid siiski muutunud ettevaatlikuks ja kui möödunud nädala lõpul ning selle nädala algul võisid suurriikide rahandusautoriteedid rääkida mida iganes -- valuutaturgudele oli see nagu hane selga vesi, siis nüüd jälgiti taas igat lausungit ning ka seda, mis jäi välja ütlemata.

See, mida oli pikisilmi oodatud ja kardetud, tuli siiski üllatusena. Pärast 1992. aastat oli see esimene kord, kui Fed ostis jeeni ning analüütikute sõnul tähendab see Ühendriikide tugeva dollari poliitika muutust, mis näitab, et USA on saanud Jaapanilt mingi lubaduse. Mis see on, on esialgu veel teadmata, kuid loodetavasti heidab valgust tänane visiit.

Dollari/jeeni langus viis alla ka USD kursi Saksa marga suhtes, mis eile õhtul oli 1,7900 DEMi (14,32 krooni).

Hetkel kuum