18. juuni 1998 kell 22:00

EBRD loobus sügisel

Vastab EBRD esindaja Maapanga nõukogus André Küüsvek

Seda võib sellisena käsitleda. See on esimene investeering, mis on tõsises ohus. Oleme võtnud meetmed tarvitusele, eelmise aasta lõpul tegime sajaprotsendilise provisjoni.

Oleme oma 24 miljoni kroonisele investeeringule teinud 24 miljonit provisjone. Meie bilansis on Maapanga väärtus alates eelmise aasta lõpust null. Tähendab meie valu on ära kannatatud ja see kannatati siis ära, kui me saime teada, mis pangas on toimumas. Kui tulid esimesed ohu märgid ja me leidsime, et olukord võib olla väga tõsine.

Me oleme ilmselt väga konservatiivsed pankurid. Meie järgi ei maksa joonduda. Kuni toimub likvideerimine, näen kolme põhieesmärki -- hoiustajate kaitse, täpne olukorra väljaselgitamine ja süüdlaste karistamine ning aktsionäridele nii suur summa, kui on võimalik, tagasi saada.

Õppimise protsess on olnud väga pikk. Tükk tüki kaupa oleme seda informatsiooni saanud. Esimesed indikatsioonid tegelikult tulid sellest, et börs läks üles ja Maapanga väidetavalt börsiindeksit jälgiv portfell kasvas kaks korda vähem. Kui börsi indeks läheb üles 20 protsenti kuus ja Maapank väidab, et tal on bilansis kõik börsikõlbulikud aktsiad, aga nende võit on millegipärast ainult 10 protsenti, siis tundub, et kuhugi on raha kõrvale läinud.

Kahtlused said väga selgeks siis, kui börs läks alla ja Maapanga finantstulemustega midagi ei juhtunud. Kuni jõudsime eelmise aasta oktoobri lõpus novembri alguses selleni välja, et panga treasury on sõlminud fiktiivseid forward- ja optsioonilepinguid, siis oli pilt selge.

Sõlmiti lepinguid maksuvabades tsoonides firmadega, mille taga olid need isikud, kes panka esindasid. Maapanga põhjamineku põhjus on see, et olid ulatuslikud pangapettused panga töötajate, juhtkonna liikmete ja osaliselt ka nõukogu liikmete poolt.

Hetkel kuum