25. juuni 1998 kell 22:00

Tööstuskasv madalseisus

Pankade laenutegevuse pidurdumine ähvardab ettevõtlust pankrotilainega

Statistikaameti andmetel kasvas tööstusettevõtete toodangu müük võrreldes 1997. aasta sama perioodiga aprillis üle 1% ja mais alla 5%. Terve eelmise aasta jooksul püsis see näitaja 10% piirimail.

Hoiupanga makroanalüütik Ilmar Tamm ütles, et tõenäoliselt on praegu tegemist pankadele kehtestatud karmimate normatiivide mõjude jõudmisega ettevõtlusse. Tamm märkis, et juhul kui pangad edaspidi välisraha juurde ei laena, väheneb kohaliku turu finantseerimine pankade poolt. «Kõik ettevõtted, kes muidu saaksid toota ja oma käibevahendite puudust kiiresti uue pangalaenuga katta, ei saa seda enam tänasest päevast teha,» selgitas ta.

Juhul kui toodangu müügi kasvutempo pidurdumine on pikem protsess, võib see Tamme sõnul viia pankrottideni. «Kas see kasvab üle suuremaks pankrotilaineks, sõltub sellest, kas finantssektori ühinemisprotsessid lähevad efektiivselt ja kas keskpank on nõus mõningaid kriteeriume pehmendama,» rääkis Tamm.

Ettevõtted peaksid Tamme sõnul aga igal juhul oma projektid karmimalt üle vaatama ning kulusid ja inimeste arvu vähendama. «Ettevõtluses peab toimuma sama, mida finantssektor on juba teinud -- firmad pannakse kinni, mingid projektid hüljatakse, kontsentreerutakse tulusamatele tegevusaladele,» rääkis ta.

Hansapanga intressitoodete osakonna juhataja Erkki Raasuke ütles BNSile, et kuna rahapakkumine läänest ei ole oluliselt suurenenud ja hoiused pankades ei kasva, annavad pangad uusi laene välja ainult laekuvate intresside arvel.

«Eriti halb on majanduskeskkonnale, kui pankade laenuportfellid vähenema hakkavad. See tähendab praktiliselt kõikide finantseeritavate projektide ohtu sattumist,» ütles Raasuke.

ASi Adavere Lihatööstus tegevdirektor Harri Nukke ütles, et lihatööstusel oleks vaja mõne aasta jooksul investeerida kuni 40 miljonit krooni ning septembris peaksid algama esimesed läbirääkimised laenu saamiseks. «Ma tean, et pangad annavad praegu väga läbimõeldult laenu ning läbirääkimised võivad kujuneda väga raskeks,» rääkis ta. Samas on euronõuetele vastavusse viimine firmale eluliselt tähtis ning seega ka selleks vajalike lisainvesteeringute saamine, märkis Nukke.

Hetkel kuum